Reuters
NOS Nieuws

Roemenen blijven protesteren tegen lagere straffen

In diverse steden in Roemenië zijn vanavond opnieuw mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen het plan van de regering om straffen te verlagen. In de hoofdstad Boekarest waren het er volgens schattingen van Roemeense media tussen de 6000 en 15.000. In andere steden werd op kleinere schaal actiegevoerd.

De regering wil gratie verlenen aan een grote groep gevangenen en bepaalde straffen verlagen of geheel schrappen. Volgens premier Grindeanu is het een manier om iets te doen aan de overvolle gevangenissen.

Gevangenen

De plannen zouden gelden voor duizenden gevangenen. De straffen voor mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen en gevangenen met jonge kinderen, worden in de nieuwe wetten gehalveerd.

Verder wil de Roemeense regering dat machtsmisbruik voortaan niet meer wordt bestraft als de schade kleiner is dan 200.000 leu. Dat is zo'n 45.000 euro. Veel mensen bekritiseren de plannen, onder meer omdat ze corrupte politici zouden bevoordelen.

President

Een week geleden protesteerden tienduizenden Roemenen ook al tegen de plannen. Bij een van die protesten deed ook president Johannis mee. Hij is een uitgesproken tegenstander van de regeringsplannen. Johannis wil volgens persbureau DPA dat er een referendum komt waaruit duidelijk moet worden wat de Roemenen willen doen om de strijd tegen corruptie voort te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl