Protesten in Boekarest
NOS NieuwsAangepast

Woedende Roemenen demonstreren tegen strafverlaging

Naar schatting 15.000 Roemenen hebben in Boekarest geprotesteerd tegen plannen van de regering om gevangeniswetten aan te passen. De regering wil gratie verlenen aan een grote groep gevangenen en bepaalde straffen verlagen of geheel schrappen.

Na de bekendmaking van vorige week ontstond veel ophef. Veel mensen bekritiseren de wetten omdat ze corrupte politici zouden bevoordelen.

De nieuwe plannen zouden effect hebben op zo'n 2500 gevangenen. De straffen voor mensen ouder dan 60 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen onder de 5 jaar oud worden in de nieuwe wetten gehalveerd. Gevangenisstraffen tot vijf jaar worden volledig geschrapt. Dit geldt echter niet voor de zware criminelen, die bijvoorbeeld een moord hebben gepleegd.

Roemeense president loopt mee in mars tegen regering

"De regering laat zien dat ze niets om ons geeft", vertelt een demonstrant in Boekarest. "Ik ben kapot. Dat is waarom ik hierheen kwam", vertelt een andere vrouw. "Ik moest van mijn woede af. We willen eerlijke wetten. Ze zouden een referendum moeten houden over deze nieuwe wetten."

Er werd vandaag niet alleen in Boekarest gedemonstreerd. Ook in Iasi, Cluj, Sibiu, Timisoara en Brasov gingen Roemenen de straat.

"Ik was hier tijdens de revolutie 27 jaar geleden, en ik kan zien dat er weinig is veranderd sinds toen", vertelt een demonstrant tegen Reuters. "Dieven zijn er nog steeds. Ik protesteer zodat mijn kinderen en kleinkinderen betere tijden krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl