Demonstranten verzamelen bij Terminal 4 van John F. Kennedy Airport in New York
NOS NieuwsAangepast

Rechter na avond vol protesten: VS mag mensen met visum niet wegsturen

Een Amerikaanse federale rechter heeft binnen een dag een streep gezet door een deel van Trumps nieuwe migratieregels. De Verenigde Staten moeten alle reizigers met een geldig visum die in het land zijn aangekomen alsnog tijdelijk toelaten. Ze mogen gedurende een week niet worden teruggestuurd, zo heeft de federale rechter besloten in een spoedzitting.

De directeur van de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie ACLU is opgetogen over de uitspraak. "Dit laat zien dat de rechtbanken werken, dat ze een baken zijn binnen de democratie. Als de wetten of decreten van Trump in strijd zijn met de grondwet, dan zijn de rechtbanken er om voor iedereen op te komen."

Volgens de ACLU gaat het om zo'n 100 à 200 mensen; migranten met zogenoemde 'green cards' en mensen met een visum. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid waren er 109 mensen onderweg op het moment dat het decreet werd getekend. 173 mensen werden op buitenlandse luchthavens tegengehouden.

'Hey hey, ho ho, weg met de moslimban!'

Een anonieme functionaris van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid heeft tegen persbureau AP gezegd dat de mensen waar het om gaat weer het land in zijn gelaten. De officiële reactie van het ministerie is dat de uitspraak van de rechter zal worden opgevolgd, maar dat die geen verdere gevolgen zal hebben voor het presidentieel decreet. Dat blijft onveranderd van kracht.

De hele zaterdagavond werd er in de VS gedemonstreerd tegen de visumregeling van president Trump. Op de luchthaven van New York waren duizenden woedende Amerikanen bijeengekomen. Zij eisten de vrijlating van elf vluchtelingen die daar worden vastgehouden. Terminal 4 van JFK Airport stond bomvol mensen. Onder de demonstranten waren ook een aantal politici en advocaten.

Ook op andere grote vliegvelden, zoals in Dallas en Chicago kwamen mensen bijeen om hun stem te laten horen tegen het beleid van de president.

Na een decreet van president Trump krijgen burgers uit zeven landen de komende drie maanden geen visum meer. De maatregel geldt ook voor het cabinepersoneel van luchtvaartmaatschappijen, zo blijkt nu. Mensen die al een verblijfsvergunning hebben, worden strenger gecontroleerd.

Trump zegt op deze manier terroristen te willen weren. Hij spreekt tegen dat het een verbod op moslims is.

De Amerikaanse douane heeft bekendgemaakt dat sinds de maatregel van kracht is, meer dan 170 mensen het land niet in mochten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl