Ontwerp Namenmonument vanuit de lucht gezien
NOS NieuwsAangepast

Geld kabinet voor Holocaustmuseum en Namenmonument

Het kabinet steunt de nieuwe herdenkingslocaties van de Holocaust in het Nationaal Holocaust Museum en het Namenmonument met bijna 8 miljoen euro. Dat is vandaag bekendgemaakt, op de wereldwijde herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Holocaust.

Het Namenmonument wordt een gedenkplaats waar de namen van de ruim 102.000 Joden, Roma en Sinti uit Nederland die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen op muren komen te staan. Het is een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité en het ontwerp is van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind, zoon van Holocaust-overlevenden.

Het Nationaal Holocaust Museum komt in de gebouwen van de voormalige Hervormde Kweekschool in Amsterdam en de Hollandsche Schouwburg. Medewerkers van de school wisten ruim 600 kinderen uit een naastgelegen crèche te smokkelen en via de kweekschool in veiligheid te brengen.

In Nederland zijn er ook diverse herdenkingen. De NOS doet zondag verslag van de Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam. Een live-verslag om 11.00 uur op NPO 1 en ’s avonds om 19.20 uur is er op NPO 2 een terugblik te zien met extra aandacht voor de Wannsee-conferentie. Presentatie: Rob Trip.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl