NOS NieuwsAangepast

Koning Willem-Alexander opent vernieuwd Thialf

Koning Willem-Alexander opent Thialf

Met een startschot heeft koning Willem-Alexander het vernieuwde ijsstadion Thialf geopend. Het gebouw is voor 50 miljoen euro verbouwd en gemoderniseerd. Zo zijn er 5000 zonnepanelen op het dak geplaatst waarmee enorm kan worden bespaard op de energierekening. Ook heeft Thialf nu een innovatielab en een ijskenniscentrum.

Na de opening kreeg de koning een rondleiding door het ijsstadion. Hij nam een kijkje in de atletenruimte, het innovatielab en de technische ruimte waar hij informatie kreeg over de techniek van ijsmaken. In de zogenoemde Friese bocht sprak hij met schaatsfans van het eerste uur en luisterde naar het welbekende dweilorkest De Útlopers uit Sneek.

Koning Willem-Alexander en Sven Kramer bij de opening van het vernieuwde Thialf

Op het ijs kwam hij topschaatser Sven Kramer tegen, die op het laatste moment had besloten om een paar baantjes te trekken op de ijsbaan. Ook reikte de koning bloemen uit aan de deelnemers van de estafettekoers shorttrack.

Plaquette

Ter ere van de heropening zijn tien grote foto's opgehangen van mensen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis en ontwikkeling van Thialf. Een van hen is schaatser Rintje Ritsma, maar die was nu juist niet bij de opening: hij mocht het stadion niet binnen omdat hij vergeten was zijn komst te bevestigen.

Bij zijn vertrek onthulde koning Willem-Alexander een plaquette ter herinnering aan de heropening van Thialf. Vijftig jaar geleden werd het ijsstadion voor de eerste keer geopend door zijn tante, prinses Christina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl