Rintje Ritsma kreeg tijdens de EK allround en sprint de oeuvreprijs van de KNSB.
NOS SchaatsenAangepast

Ritsma toegang ontzegd bij opening Thialf

Rintje Ritsma is vanmiddag de toegang ontzegd bij de officiële opening van het vernieuwde Thialf. Die opening is verricht door koning Willem-Alexander. De 46-jarige Ritsma was een van de genodigden, maar hij had zijn komst niet bevestigd. En dus mocht hij niet naar binnen.

"Het is ergens wel mijn eigen schuld, want ik had me niet aangemeld. De mensen die de papieren scannen kun je niks kwalijk nemen, die hebben gewoon een opdracht gekregen. Maar er moet natuurlijk wel een backup zijn, want als je 400 mensen uitnodigt is er altijd wel een pannenkoek die zijn spullen niet op orde heeft."

Zijn voormalig ploeggenoot en rivaal Falko Zandstra was met Ritsma mee en mocht wel naar binnen. Maar hij toonde zich solidair en vertrok ook weer. "Die dacht als jij niet mag, ga ik ook niet. Ik heb ook nog wel genoeg werk op de zaak."

Opvallend is dat er uitgerekend bij de opening grote foto's zijn onthuld met tien mensen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis en de ontwikkeling van Thialf. Tot die tien personen behoort ook Rintje Ritsma. Maar boos is hij niet. "Ik had dat formulier gewoon in moeten leveren. Omdat ik uitgenodigd was, dacht ik dat het niet zo lastig zou zijn om binnen te komen, maar als de koning komt is dat het dus wel."

Ritsma is overigens in goed gezelschap. "Bart Veldkamp is ook wel eens geweigerd, toen schaatste hij nog. Vroegen ze wat ie kwam doen", lacht Ritsma.
Willem Jan van Elsacker, directeur van Thialf heeft zijn excuses al aangeboden. "Hij heeft gezegd dat het niet had mogen gebeuren. Het is gewoon heel slordig."

Hoewel dit seizoen al verschillende wedstrijden zijn verreden in Thialf, wordt pas vandaag de officiële opening verricht door koning Willem-Alexander. Dit jaar zijn er geen wedstrijden meer in het ijsstadion van Heerenveen. Begin januari, tijdens de EK allround/sprint, kreeg Ritsma in een uitverkocht Thialf nog de KNSB-oeuvreprijs uitgereikt door Ard Schenk.

Koning Willem-Alexander opent Thialf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl