'President Trump gebruikt nog altijd onveilige smartphone'
Het lijkt erop dat president Trump een flink beveiligingsrisico bij zich draagt. Volgens The New York Times gebruikt hij, naast een sterk beveiligde telefoon, nog altijd zijn oude, onbeveiligde Android-telefoon. Dat is tegen het advies van naaste medewerkers.
Het bericht lijkt bevestigd te worden door de president zelf. In TweetDeck is te zien welke applicatie wordt gebruikt om een Twitterbericht te versturen. Veel van zijn laatste berichten zijn afkomstig van Twitter voor Android.
Samsung
Het gaat mogelijk om een toestel van fabrikant Samsung. Android Central zocht uit dat Trump de afgelopen jaren een Galaxy S3 uit 2012 gebruikte. Op bovenstaande foto lijkt hij met deze telefoon te bellen. De foto is uit februari 2016. Of dat de telefoon is die de president nog steeds heeft, is niet duidelijk.
Als het om de S3 gaat en bijvoorbeeld niet om de nieuwere S6 of S7 zou het beveiligingsrisico groter zijn. Dat komt doordat de S3 draait op verouderde software en dat maakt de telefoon extra kwetsbaar voor aanvallers.
Trump is als president van de Verenigde Staten een gewild doelwit van hackers, spionnen en terroristen. Hij wordt altijd op het allerhoogste niveau beveiligd. Maar sinds een paar jaar is er meer nodig dan fysieke beveiliging.
'BarackBerry'
De wereld digitaliseert snel en president Obama wilde niet achterblijven. Toen hij in 2009 aantrad kreeg hij als eerste president een smartphone.
Het ging om een geprepareerde BlackBerry, die als bijnaam 'BarackBerry' kreeg, omdat de telefoon speciaal voor de president was aangepast. Volgens techsite Engadget was de telefoon zó beperkt dat hij er maar tien mensen mee kon bereiken.
In 2016 was die telefoon niet meer goed genoeg. Naaste medewerkers van de president hadden al een iPhone. Die wilde Obama zelf ook wel. Die kreeg hij, maar niet voordat de Secret Service het apparaat flink had aangepast, vertelde Obama bij Jimmy Fallon. De president kon geen foto's maken, sms'jes versturen, bellen of muziek afspelen.
Terug naar Donald Trump. Vorige week schreef The New York Times dat Trump, vlak voordat hij was beëdigd, zijn telefoon had ingewisseld voor een sterk beveiligde variant. Om welk merk het gaat is niet duidelijk.
Ontevreden?
Blijkbaar is Trump ontevreden over het toestel. Hoe vaak hij zijn oude toestel gebruikt en op welke momenten is niet duidelijk. Volgens de Times belt hij er in principe niet mee. Maar hackers zouden alleen de camera of microfoon hoeven te hacken om waarschijnlijk gevoelige informatie te kunnen horen.
Naast de telefoon zijn er ook zorgen over het Twitter-account van de president. Het is onduidelijk of zijn account gebruikmaakt van tweetrapsbeveiliging, waarbij niet alleen een wachtwoord, maar ook een per sms toegestuurde code nodig is om in te loggen. De afgelopen maanden bleek al dat één tweet van de president het aandeel van een bedrijf de diepte in kan sturen.
Hackersgroep Ourminde toonde de afgelopen maanden aan dat het vrij makkelijk is om de Twitter-accounts van belangrijke mensen te hacken. Stel je voor dat hackers via zijn account opeens de oorlog verklaren aan een land? Dat zou een hoop beroering veroorzaken.