De Openbare Bibliotheek in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Dankzij jongeren lenen bibliotheken weer meer boeken uit

Voor het eerst in lange tijd is het aantal boeken dat bij bibliotheken wordt geleend, weer iets gestegen. De 770 openbare bibliotheken leenden in 2015 samen 75 miljoen boeken uit, iets meer dan in het jaar daarvoor.

Volwassenen blijven minder boeken lenen, maar het aantal jeugdboeken dat wordt uitgeleend is flink toegenomen. In 2015 waren het er 37,7 miljoen, 2 miljoen meer dan in 2014. Dat blijkt uit een onderzoek dat minister Bussemaker vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens dat onderzoek worden bibliotheken steeds vaker een soort buurthuis. Er worden steeds meer debatten en lezingen georganiseerd. In 2015 werd 82.000 keer een activiteit gehouden in een bibliotheek, tegen 72.000 keer in 2014.

Opnieuw uitgevonden

Minister Bussemaker is heel tevreden. Ze zegt dat de bibliotheken een groot compliment verdienen, omdat ze zichzelf opnieuw hebben opnieuw uitgevonden. "De bieb is een aantrekkelijke ontmoetingsplaats geworden, waar jongeren en volwassenen graag komen. Ze kunnen boeken lenen, maar ook een talencursus volgen, met een 3d-printer aan de slag gaan of meedoen aan een debat. De bibliotheek heeft zichzelf heruitgevonden."

De bibliotheken hebben moeilijke jaren achter de rug. Sinds 2011 daalde het aantal leden, maar dat stopte in 2015. Het aantal volwassenen leden daalt weliswaar nog licht, maar het aantal jeugdleden is met twee procent gestegen naar 2,3 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl