Prinses Laurentien bij de opening van de Chocoladefabriek ANP

De Chocoladefabriek in Gouda is verkozen tot de beste bibliotheek van Nederland. Op de slotdag van Nederland Leest werd bekend dat de instelling ruim 5000 van de bijna 20.000 uitgebrachte stemmen heeft gekregen. Ook de vakjury koos unaniem voor de Chocoladefabriek.

In het gebouw uit 1971 was vroeger een productielijn van Steenland Chocolate gevestigd. Sinds vorig jaar zijn de openbare bibliotheek, het Streekarchief Midden-Holland en Drukkerswerkplaats Gouda er gevestigd. Daarvoor werd het gebouw voor bijna 2 miljoen euro verbouwd.

In het gebouw is nog veel van de oude fabriek te herkennen. Zo zijn de inname- en uitgiftebalies geplaatst op de plek waar vroeger werd geladen en gelost. Ook is er veel goedkoop materiaal gebruikt, zoals pallethout voor meubels en ijzeren stellages voor de boeken. 

"Het concept van de Chocoladefabriek sprankelt en geeft een werkelijk nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek", oordeelde de jury. "De Chocoladefabriek vormt een ideale plek, voor inwoners van Gouda en voor andere bibliotheken, om inspiratie op te doen."

STER reclame