Een in brand gevlogen Samsung Galaxy Note 7
NOS NieuwsAangepast

Batterijen voor smartphones moeten veiliger

De veiligheidsnormen voor batterijen in smartphones voldoen niet, zegt de Amerikaanse autoriteit voor consumentenproducten. Volgens de autoriteit moet de industrie de batterijen veiliger maken om te voorkomen dat ze in brand vliegen, zoals bij de Samsung Galaxy Note 7.

"Consumenten zouden zich niet moeten hoeven afvragen of hun telefoon gevaarlijk is", laat het agentschap weten. De consumentenautoriteit verwijst naar het fiasco bij Samsung, dat 2,5 miljoen toestellen terugriep omdat ze brandgevaarlijk waren.

Onderzoek van het Zuid-Koreaanse telecombedrijf toonde aan dat de toestellen vlam vatten door onder meer kortsluiting in de lithium-ion-batterij. De veiligheidsnorm voor dat soort batterijen is door de industrie zelf ingesteld en sinds 2011 niet meer aangepast.

Imagoschade

De Amerikaanse consumentenautoriteit zegt dat de problemen met de Note 7 laten zien dat zelfregulering door de telecomindustrie niet werkt. Het agentschap is samen met Samsung bezig de normen te verbeteren.

Het debacle met de Galaxy Note 7 heeft de elektronicagigant miljarden gekost. Daarnaast liep het concern imagoschade op door alle foto's van uitgebrande telefoons op sociale media. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit besloot zelfs om de smartphones te verbieden in vliegtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl