Een van de huidige nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever
NOS Nieuws

Israël bouwt 2500 huizen op de Westelijke Jordaanoever

Israël gaat 2500 woningen bouwen op de Westelijke Jordaanoever. Het is de tweede Israëlische aankondiging van nieuwbouw in Palestijns gebied sinds het aantreden van de Amerikaanse president Trump, vrijdag. Trump steunt de nederzettingenpolitiek.

Minister Lieberman van Defensie zegt dat de 2500 nieuwe huizen nodig zijn omdat er een tekort is aan woonruimte. Volgens hem komen de woningen in gebieden waar al meer nederzettingen zijn en die Israël nooit zou opgeven voor een toekomstig vredesakkoord met de Palestijnen.

Zondag verleende het stadsbestuur van Jeruzalem al een vergunning voor de bouw van 560 woningen in Joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Dat soort bouwplannen waren opgeschort tijdens de laatste maanden van het presidentschap van Obama.

Veto

In december nam de VN-Veiligheidsraad een resolutie aan waarin Israël werd opgeroepen niet meer te bouwen in Palestijns gebied. Voorheen blokkeerde de VS dergelijke resoluties altijd met een veto, maar dit keer onthield het land zich van stemming.

Obama's opvolger Trump heeft steeds gezegd dat Israël op zijn steun kan rekenen. Zondag belde de Israëlische premier Netanyahu met de nieuwe Amerikaanse president.

Kritiek Abbas

De Palestijnse president Abbas veroordeelt de bouwplannen. Hij noemt het een nieuwe klap voor de kansen op vrede in de regio. Volgens Abbas wakkert de aankondiging extremisme en terrorisme aan.

Volgens de Palestijnse president negeert Israël bewust alle internationale kritiek op het nederzettingenbeleid. Hij roep de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl