Journalisten verzamelen zich voor de hoorzittingen over de Panama Papers in het Europees Parlement
NOS NieuwsAangepast

Europees Parlement wil meer weten van 'butlers van de witwas'

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

De "butlers van de witwas". Zo omschrijft europarlementariër Paul Tang (PvdA) de advocaten, belastingadviseurs, accountants en banken die het mogelijk maken dat geld wordt weggesluisd naar belastingparadijzen.

Vandaag begint het Europees Parlement met een aantal hoorzittingen om meer inzicht in de belastingontduiking te krijgen. De gesprekken met deskundigen worden gevoerd vanwege de onthullingen vorig jaar op basis van de zogenoemde Panama Papers. Daaruit bleek dat veel bedrijven, instellingen en beroemdheden hun geld in het Midden-Amerikaanse land en andere belastingparadijzen onderbrengen.

Gespecialiseerd in discretie

In totaal gaat het, volgens de onderzoekscommissie, om 21 belastingparadijzen en ruim 214.000 brievenbusfirma’s. "We willen de mensen spreken die de constructies mogelijk maken en inzicht krijgen in hoe het werkt" zegt een medewerker van het parlement. Volgens Paul Tang gaat het om een industrie die gespecialiseerd is in discretie. "Een wereld vol stromannen die maar één doel hebben: de werkelijkheid uit het zicht laten."

Deelnemers aan de hoorzitting in het Europees Parlement

Volgens schattingen van de onderzoekscommissie zijn wereldwijd 20.000 mensen gespecialiseerd in het wegsluizen van geld. In totaal zijn er ongeveer 95 landen waar geld vrij makkelijk weggezet kan worden. "We lopen achter met wetgeving. De wetgeving is nationaal, terwijl kapitaal mondiaal is", analyseert Tang.

Voetballerij

De komende weken voert het parlement een groot aantal gesprekken. Het is de bedoeling om een speciale hoorzitting over zwart geld in de voetballerij te houden. De verdenking is dat er vooral met portretrechten van voetballers wordt geschoven, zodat ze er geen of weinig belasting over hoeven te betalen.

In juni moet het eindrapport klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl