Een taxironselaar bij Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Taxironselaars op Schiphol moeten maandag weg zijn

De taxironselaars op Schiphol, die toeristen aanspreken en soms een taxi aansmeren die hen veel geld kost, moeten maandag weg zijn. Dan gaat het verbod in dat de burgemeester van Haarlemmermeer heeft afgekondigd. Ronselaars die toch doorgaan, kunnen een boete van 350 euro verwachten.

"Er mag de komende zes maanden door niemand meer geronseld worden, niet door chauffeurs zelf en niet meer door mensen die door de chauffeurs zijn ingehuurd," zegt de gemeente. "De boete kan oplopen tot 1500 euro. Uiteindelijk kan hun auto in beslag worden genomen of er kan een gebiedsverbod worden opgelegd, maar dan komt de rechter eraan te pas."

Op Schiphol bieden verschillende taxibedrijven hun diensten aan, maar die zijn niet allemaal legaal. De gemeente en Schiphol dringen er bij reizigers op aan om alleen officiële taxi's te gebruiken, want die hebben een vergunning. Taxi's die reizigers ongevraagd krijgen aangeboden, hebben die vaak niet.

Imagoschade

Vorig jaar waren op Schiphol veel taxironselaars actief. Die proberen passagiers tussen de terminals en de officiële taxistandplaats aan te spreken. Vaak vragen ze veel geld voor hun ritten. Vooral buitenlandse reizigers zijn daar het slachtoffer van.

En dat is niet goed voor het imago van Schiphol en Nederland, zegt de gemeente: "Het is natuurlijk heel slecht dat mensen die van overal uit de wereld naar Nederland komen als eerste indruk op Schiphol door ronselaars worden lastiggevallen. Dat willen wij niet."

Bovendien pikken de ronselaars klanten af van de officiële taxibedrijven die vaak veel geld hebben betaald voor een vergunning om op Schiphol te mogen rijden. Dat leidde vorig jaar tot onenigheid tussen de chauffeurs. Schiphol is erg blij dat er met de nieuwe APV harder kan worden opgetreden tegen de ronselaars.

Langetermijnoplossing

Volgens de burgemeester van Haarlemmermeer veroorzaakten de illegale ronselaars vorig jaar veel overlast bij de luchthaven. Daarom paste hij eind vorig jaar de APV aan, de Algemene Plaatselijke Verordening. Daardoor zijn vanaf maandag alleen nog concessiehouders op de officiële standplaats toegestaan.

Aanpassing van de APV is een tijdelijke oplossing. Burgemeester Weterings werkt nog aan een oplossing voor de lange termijn. Daarbij wordt gedacht aan een wijziging van de Taxiwet. Ook staatssecretaris Dijksma zei eind vorig jaar dat ze daar wel voor voelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl