Taxironselaars op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Taxironselaars Schiphol worden voorlopig verboden

De burgemeester van Haarlemmermeer wil een tijdelijk verbod op taxironselaars op Schiphol. Zo wil hij de overlast die zij veroorzaken aanpakken.

Door de Algemene Plaatselijke Verordering aan te passen wil burgemeester Weterings bepaalde vormen van taxidiensten helemaal verbieden. "Dat mag een gemeente doen als er aangetoond kan worden dat er sprake is van overlast. En dat kunnen we", zegt hij. Alleen concessiehouders op de officiële taxistandplaats zijn dan nog toegestaan. "Het is geen structurele oplossing, want je kan met een APV de taxiwet niet zomaar langdurig buiten werking stellen."

Daarom wil de burgemeester ook een oplossing voor de lange termijn. De gemeente is daarover in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Schiphol. Een optie is een complete wijziging van de taxiwet. Staatssecretaris Dijksma kondigde al aan open te staan voor zo'n wetswijziging.

Het voorstel van de burgemeester om de APV aan te passen moet nog wel door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Dat zal naar verwachting in januari gebeuren.

Legaal

Veel reizigers die op zoek gaan naar een taxi op Schiphol worden lastiggevallen door taxichauffeurs en taxironselaars die niet op op de officiële standplaats mogen staan. Omdat dat buiten gebeurt, op het plein voor Schiphol, is het legaal.

Dat is een publieke ruimte waar de ronselaars mensen mogen aanspreken en reizigers proberen over te halen om met hen mee te lopen. Maar veel mensen klagen over opdringerige en agressieve ronselaars, die hen zowat de taxi intrekken. Daarbij moeten ze soms honderden euro's betalen voor een rit naar Amsterdam. Normaal gesproken kost dat ongeveer 50 à 60 euro.

Onhoudbaar

De gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, kreeg kritiek op de manier waarop de ronselaars werden behandeld. Volgens taxibedrijven die veel geld hadden betaald voor een vergunning om op de luchthaven te rijden, deed de gemeente te weinig om ronselaars aan te pakken. Zowel Schiphol als staatssecretaris Dijksma noemen de situatie 'onhoudbaar' en wilden zo snel mogelijk een structurele oplossing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl