'Ecclestone was slimmer dan al die teams bij elkaar'

AFP

"Men noemt hem omstreden, maar hij heeft voor de Formule 1 heel veel goede dingen gedaan. Buitenproportioneel goed zelfs."

Oud-coureur Jan Lammers kijkt met respect terug op de lange loopbaan van Bernie Ecclestone, voormalig topman en lange tijd het gezicht van de Formule 1. De Brit is na veertig jaar uit zijn functie ontheven door de nieuwe eigenaar Liberty Media.

Jan Lammers over Bernie Ecclestone

Jan Lammers vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over Bernie Ecclestone, die hij jarenlang heeft meegemaakt tijdens zijn autosportcarrière.

Ecclestone heeft de sport op een goede manier veranderd, vertelt Lammers in het NOS Radio 1 Journaal. In de jaren 70 kocht hij alle televisierechten en verdeelde hij de opbrengsten voor het grootste deel over de teams. Ook ging er een deel naar de autosportfederatie en naar hemzelf.

"Hij was een hele harde, maar rechtvaardige onderhandelaar. Ecclestone was zich erg bewust van de marktwaarde waarmee hij onderhandelde en daar haalde hij ook altijd het maximale uit", zegt Lammers.

Betrouwbaar

De oud-coureur kent de Brit als een aardige en betrouwbare man. "Als je hem belde, nam hij zelf op of hij belde altijd terug. Wat dat betreft, is hij de betrouwbaarste man die ik ooit in het wereldje ben tegengekomen. Alleen gaf hij niet altijd het antwoord waar je op uit was."

Ecclestone maakte van Formule 1 miljarenbedrijf
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Tegen het Duitse blad Auto, Motor und Sport zei Ecclestone dat hij is afgezet. Lammers wuift die claim weg: "Geen verrassing dat hij dat zegt. Het is des Ecclestones om te overdrijven."

Wel vindt Lammers dat het een goed moment is om te stoppen, gezien Ecclestones leeftijd. De Brit is 86. De overgang naar de nieuwe leiding zal volgens hem soepel verlopen. "Nu is hij nog bij machte om dat goed te doen, maar als je gaat wachten tot hij 90 jaar is, kun je niet verwachten dat hij nog scherp is."

Adviseur

Liberty Media zegt dat Ecclestone een adviesfunctie blijft bekleden, al liet de Brit zelf weten dat hij niet precies weet wat dat inhoudt. Lammers heeft wel een vermoeden. "Dan ben je chef van de lege dozen. Hij mag wel bij de vergaderingen zitten, maar zijn stem heeft geen invloed. Die kan hij niet doordrukken."

"Hij heeft wel eens geroepen dat hij niet zo van die democratie houdt", vervolgt Lammers. "Natuurlijk wil hij in harmonie werken. Er zijn ook mensen nodig die knopen doorhakken. Hij was een van die mensen. Hij wist altijd de slimste beslissing te nemen. Ecclestone blijft bij mij altijd op het netvlies staan als een buitengewoon intelligente man die slimmer was dan al die teams bij elkaar."

1985: Mart Smeets interviewt Bernie Ecclestone