Bernie Ecclestone in oktober tijdens de GP van Mexico AFP

Bernie Ecclestone is na veertig jaar weg als baas van de Formule 1. Liberty Media, kersvers eigenaar van de Formule 1, maakte bekend dat de 86-jarige Brit wel beschikbaar blijft als adviseur.

Afgelopen week werd bekend dat Liberty Media de koningsklasse van de autosport had gekocht van CVC Capital. Met die overname is ongeveer vier miljard euro gemoeid. Hoewel het er in eerste instantie op leek dat Ecclestone directeur zou blijven, is dat dus toch niet het geval.

Ecclestone liet eerder op de dag al weten dat hij is "afgezet". Tegen het Duitse blad Auto, Motor und Sport  zei hij: "Ik ben weg. En dat is officieel. Ik leid de firma niet langer."

De Brit voegde er nog aan toe dat Chase Carey vanaf nu de hoogste baas is van de Formule 1 en dat die hem "een soort erevoorzitterschap" heeft aangeboden. "Ik heb dan een titel zonder dat ik weet wat het betekent", aldus de Brit.

'Vertrek Ecclestone hing al in de lucht'

Volgens Formule 1-commentator Louis Dekker hing het vertrek van Ecclestone al een tijdje in de lucht. "Het was duidelijk dat Liberty Media als nieuwe baas ook nieuwe mensen zou leveren."

Toch is het opvallend dat de Brit zich zo in de slachtofferrol heeft gewurmd. "Dat zit in zijn karakter", stelt Dekker. "Het is ook wel een vervelende man. Hij is eigenwijs, onnavolgbaar en heeft een netwerk van hier tot Tokio."

"Ecclestone is de man die de Formule 1 heeft veranderd van een amateuristische sport in een miljardengala. Tegelijk heeft hij de slag richting internet, sociale media en het openmaken van de sport helemaal gemist. Hij is een man met niet twee, maar met wel tien gezichten."

Dekker denkt dat er met een nieuwe man aan het roer wel het nodige zal veranderen in de Formule 1. "De sport zal meer open moeten worden en makkelijker te zien zijn voor de fans. De Formule 1 staat er namelijk helemaal niet zo goed voor. Dat zijn we in Nederland een beetje vergeten door Max Verstappen."

STER reclame