IS-strijders in Syrië in 2014
NOS NieuwsAangepast

'Overheid moet ouders radicaliserende kinderen waarschuwen'

Gemeente en politie moeten ouders waarschuwen als hun minderjarige kind in beeld is wegens radicalisering. Dat schrijven de Nationale en Amsterdamse ombudsman in een rapport over een in 2015 omgekomen Syriëganger uit Amsterdam.

De Amsterdamse politie wist in 2012 al dat de toen 16-jarige de jongen radicaliseerde. De vader had dat ook in de gaten en stapte in 2013 naar de gemeente en de politie, omdat hij bang was dat zijn zoon naar Syrië zou vertrekken.

Toch slaagde de jongen erin om naar Syrië af te reizen. In januari 2015 hoorde de vader dat zijn zoon bij een Amerikaanse drone-aanval was omgekomen.

Klacht

De vader verwijt de gemeente en de politie Amsterdam dat die het vertrek van de jongen niet hebben voorkomen. Ook zouden ze hem na het vertrek niet goed hebben geïnformeerd.

De beide ombudsmannen vinden dat de overheid niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het feit dat iemand radicaliseert, een vliegtuig pakt en omkomt. "Wanneer mensen echt willen, is de kans groot dat ze dat op een zeker moment doen", zeggen ze. Ook vinden zij dat de meldingen over de radicalisering in dit geval "adequaat" zijn behandeld, ook al heeft dat het vertrek niet voorkomen.

Kritiek

Toch is er ook kritiek. De politie en gemeenten hadden de vader moeten waarschuwen toen de signalen van radicalisering van zijn minderjarige kind binnenkwamen. Ook hadden zij de vader beter op de hoogte moeten houden, nadat hij eind 2013 aangifte van vermissing had gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl