De VVD breidt zijn 'fatsoensoffensief' uit met onder meer een paginagrote advertentie in dagbladen
NOS NieuwsAangepast

Rutte: ga weg als je Nederlandse waarden afwijst

VVD-lijsttrekker en premier Rutte zegt dat iedereen die de fundamentele waarden van Nederland afwijst beter kan vertrekken. De VVD heeft een paginagrote advertentie in de dagbladen geplaatst met als boodschap 'Doe normaal of ga weg'. In een interview met het AD benadrukt Rutte dat iedereen een keuze heeft om te vertrekken. "Als het jou hier niet bevalt, ga het land uit, ga weg! Dat is toch een keuze die je hebt?"

Rutte spreekt niet expliciet over vreemdelingen, maar wel over mensen die hier zijn gekomen voor de vrijheid, maar die misbruiken. "Die homo's lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten", staat in de advertentie en in de open brief op de website van de partij.

Dit is een poging om de PVV-achterban aan te spreken.

Politiek verslaggever Xander van der Wulp over Rutte's uitspraken

De 'fatsoensoproep' van Rutte is bedoeld om de PVV-stemmers een alternatief te bieden, zegt NOS-politiek verslaggever Xander van der Wulp. "Het is een duidelijke zet in campagnetijd", zegt Van der Wulp. "Vorige week heeft de partij de PVV duidelijk als coalitiepartij uitgesloten. Dit is nu een poging om de PVV-achterban aan te spreken."

De uitspraken van Rutte zijn op zich niet nieuw, benadrukt Van der Wulp. Rutte zei in september in Zomergasten over een groep Nederlands-Turkse jongeren dat ze moesten 'oppleuren'. Het ging om jongeren die na de mislukte staatsgreep in Turkije woedend de straat op gingen in Nederland en een NOS-ploeg lastigvielen.

'Ongeloofwaardig'

Op de uitspraken van Rutte kwam vanmorgen onmiddellijk kritiek uit de Tweede Kamer. GroenLinks-leider Klaver noemt het ongeloofwaardig dat Rutte zich nu opwerpt als de hoeder van de normen en waarden.

PVV-leider Wilders benadrukt dat Rutte's kabinet asielzoekers naar Nederland heeft gehaald. "De man van de open grenzen, de asieltsunami, de massa-immigratie, de islamisering, de leugens en het bedrog", staat in een tweet van de PVV-leider.

Het gebruik van advertenties door politieke partijen, gebeurt vaker. D66 had afgelopen weekend ook in dagbladen een advertentie geplaatst met een oproep om in het Trump-tijdperk te kiezen voor Pechtold.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl