Erdbrink interviewt Rutte tijdens Zomergasten
NOS Nieuws

Turkije vindt uitspraken Rutte in Zomergasten ongepast

Turkije heeft kritiek op uitspraken van premier Rutte in het televisieprogramma Zomergasten. Volgens een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de uitspraken misplaatst en premier-onwaardig.

Rutte haalde zondagavond hard uit naar Turks-Nederlandse jongeren die na de mislukte staatsgreep in Nederland de straat op gingen en een NOS-verslaggever en een cameraman lastigvielen.

De jongeren schreeuwden leuzen naar ze als 'rot op', gingen voor verslaggever Robert Bas staan en duwden de cameraman weg. Rutte zei na het bekijken van het fragment over de jongeren "Ga zelf terug naar Turkije" en daarna "Pleur op, zou ik in plat Haags zeggen."

Rutte over Turkse jongeren in Zomergasten

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert nu op zijn website op de uitspraken van Rutte. Turkije zegt dat de aanval op de twee journalisten absoluut niet goed te keuren is, maar zegt ook dat het niet gepast is voor een premier om te generaliseren.

"In Europa zien we steeds meer xenofobie en demonstraties tegen buitenlanders", zo staat in de verklaring. "In deze periode kunnen dit soort uitlatingen de gezamenlijke inspanningen die zowel Nederland als Turkije heeft gedaan om Turkse Nederlanders goed te laten integreren, schaden."

Intolerantie

Bovendien vindt het ministerie dat er in Europa intolerant wordt gereageerd op de verontwaardiging onder Europese Turken over de couppoging. Deze intolerantie "wordt gezien als steun voor Gülen en vergroot onze teleurstelling over de bevriende landen van wie we solidariteit en steun hadden verwacht", aldus de verklaring.

Nederlandse instanties zouden zich volgens de Turken meer moeten bekommeren over Turkse Nederlanders, in plaats van ze uit te sluiten.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt de Turkse verklaring voor kennisgeving aan te nemen.

Kritiek na coup

Correspondent Lucas Waagmeester plaatst de Turkse reactie in het kader van de vele kritiek die de Turkse regering op dit moment te verduren krijgt over de aanpak na de mislukte coup. "De Turkse diplomatie heeft de reflex om, wanneer ze onder vuur ligt, een punt te zoeken waarop ze terug kan slaan. De uitspraak van Rutte is een uitgelezen mogelijkheid voor zo’n jij-bak", aldus Waagmeester.

In de verklaring staat dat de reactie van de Turkse woordvoerder een antwoord is op een vraag van een journalist. "Het is opmerkelijk dat die tekst vervolgens als een verklaring onder het kopje 'persberichten' op de site van Buitenlandse Zaken wordt geplaatst. Kennelijk wil de Turkse regering deze boodschap graag verspreiden."

NOS-ploeg belaagd in Rotterdam

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl