De Maas bij Grave is voor het eerst in weken weer bevaarbaar voor de scheepvaart
NOS NieuwsAangepast

Eerste schepen weer over de Maas bij Grave

De Maas bij Grave is voor het eerst in weken weer bevaarbaar voor de scheepvaart. Sinds 08.00 uur vanmorgen mogen schepen met beperkte diepgang weer door de sluis, die dicht was vanwege een kapotte stuw. Het water is dankzij een tijdelijke dam nu weer hoog genoeg om te schutten.

Een binnenvaartschipper uit Werkendam was de eerste. Hij vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat hij veel last gehad heeft van de sluiting. "Ik vervoer veel vanaf de Maas richting België. De route is vooral belangrijk voor het vervoer van zand en containers. Blij dat dat nu weer kan."

Maas weer bevaarbaar voor scheepvaart

Het waterpeil is er nu 7 meter boven NAP. Dat is nog niet diep genoeg voor alle schepen. Rijkswaterstaat laat het waterniveau langzaam stijgen. Het is de bedoeling dat morgen ook zwaardere schepen weer over de Maas kunnen varen.

De stuw bij Grave raakte op 29 december beschadigd doordat een schipper ertegenaan voer. Dat het 3,5 week heeft geduurd voor er een oplossing was, is volgens Rijkswaterstaat lang, maar noodzakelijk.

"Het heeft even geduurd om de situatie goed veilig te maken. De bodem en de stuw waren beschadigd en er moest een plan worden bedacht dat onder alle omstandigheden zou werken", zegt directeur Eric Diepstraten. "Als gebruiker is natuurlijk iedere dag te lang, dat begrijpen we. Maar iedereen heeft er met man en macht aan gewerkt om hier een goede oplossing te bouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl