Stuw bij Grave
NOS Nieuws

Maas maandag weer open, bedrijven willen geld zien

Maandagochtend varen de eerste schepen weer over de Maas bij Grave. Vanaf 08.00 uur mogen schepen met een beperkte diepgang als eerste het stuk tussen Sambeek en Grave bevaren. Later op de dag volgen de grotere schepen. Het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen is vanaf dinsdag weer volledig bevaarbaar voor de binnenvaart, laat Rijkswaterstaat weten.

Stuw

Vanaf 29 december was het niet meer mogelijk om te varen, doordat een binnenvaarttanker de stuw bij Grave had beschadigd. Daardoor daalde het waterpeil in een deel van de Maas en het Maas-Waalkanaal en werden die vaarwegen onbevaarbaar. De stuw wordt gerepareerd. Achter de stuw is een tijdelijke dam gebouwd. Rijkswaterstaat laat nu langzaam het waterniveau stijgen totdat er weer schepen kunnen varen.

Schaderegeling

Bedrijven langs de Maas hebben veel last gehad van de stremming. Veel zand- en grindbedrijven konden niet leveren aan de bouw. Andere bedrijven moesten hun grondstoffen en producten vervoeren over de weg.

De extra kosten die de bedrijven daardoor hebben gemaakt zouden tussen de 15 en 20 miljoen euro bedragen. Minister Schultz van Haegen liet vandaag weten dat ze nadenkt over een vorm van compensatie voor deze bedrijven, maar dat in eerste instantie de verzekeraars opdraaien voor de schade die de bedrijven hebben opgelopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl