Een werkzoekende bij het UWV in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Proef basisinkomen in Terneuzen: meteen verhuizen of kansloos plan?

"Goed idee om het te testen", "dit leidt alleen tot mensen die denken: 'gratis geld'" en "ik verhuis meteen naar Terneuzen". De reacties op Facebook op het plan van de gemeente Terneuzen om te beginnen met een experiment met een 'gegarandeerd inkomen' zijn verschillend. De reacties zijn grotendeels positief, maar er zijn ook negatieve reacties.

"Als het werkt, ben ik er sowieso voorstander van, in het hele land", zegt Mario op de Facebookpagina van NOS. "Wat je tegenwoordig allemaal moet doen om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering is zo stressvol en onnodig. Iedere Nederlander heeft daar gewoon recht op en we hoeven die mensen niet te behandelen als criminelen."

Sandra is het met hem eens. "Terneuzen neemt hier een grote psychische last weg van mensen hun schouders. Bijstand is een grote bak ellende. Ik duim echt voor een goede uitkomst en dat mijn stad ook eens in gaat zien dat het de gemeente heel veel geld kost om mensen in de bijstand te houden."

John zegt dat het experiment nog beter kan werken als de inwoners zich ook meteen inzetten als gemeente-vrijwilliger. "Plantsoenen maaien, achterstallig onderhoud uitvoeren en allerhande klusjes uit laten voeren waar nu geen geld voor is. Gemeente blij, mensen in de gemeente blij en de gebruikers van de regeling blij want die zijn toch nog nuttig bezig voor de verstrekker en kwijnen niet weg op de bank."

Klinkt niet verkeerd, maar er zijn meer voorwaarden nodig.

Ashley

Ook Ashley wil meer voorwaarden in het plan zien. "Klinkt niet verkeerd, maar er zijn meer voorwaarden nodig. Bijvoorbeeld: je krijgt geld als je per maand 20 sollicitatiebrieven stuurt of vrijwilligerswerk gaat doen. Anders worden we heel lui."

Ook negatieve reacties

Maar er zijn ook negatieve reacties op het experiment. "Gewoon gaan werken voor je centen! Er is werk genoeg, alleen iedereen voelt zich te goed voor dat werk", zegt iemand anders. Haldun is ook niet heel blij met het plan. "En wij betalen er allemaal aan mee? Belasting zeker weer omhoog."

"Kansloos", vindt Simon het. "Nog meer van die klootzakken die de buurman bij mooi weer uitzwaaien met een biertje in hun hand, als hij wél gaat werken?"

993 euro per maand is te veel. 500 euro is voldoende.

Arthur

Arthur vindt het bedrag dat de inwoners zouden krijgen te hoog. Hij stelt voor om dat te verlagen. "993 euro per maand is te veel. 500 euro is voldoende, anders stimuleert het niet om aan werk te komen."

Bianca vindt het bedrag juist te laag. "Wie met meer personen een huishouden voert, heeft hier iets aan. Anderen niet. Maar goed, het is een begin. (...) Van dit bedrag kun je net je huur betalen en dan moet de rest nog. Je houdt dus niks over om van te leven. Je huur zal maar 800 euro zijn. En dan?"

Verhuizen

In de rest van de reacties worden er vooral grappen gemaakt over direct verhuizen naar Terneuzen. "Gas erop en gaan!", zegt iemand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl