NOS NieuwsAangepast

Leraren starten opnieuw petitie tegen overvolle klassen

Leraren op basisscholen en middelbare scholen zijn een petitie gestart tegen overvolle klassen. Zij willen dat de politiek een maximum stelt aan het aantal leerlingen per klas.

Als het aan de leraren ligt, mogen in klassen in het reguliere basis- en voortgezet onderwijs volgend jaar nog maar maximaal 28 kinderen zitten. Binnen drie jaar moet dat worden afgebouwd naar 24 leerlingen per klas. Op dit moment is het aantal leerlingen per klas of groep niet aan een maximum gebonden.

Met de petitie wil lerarenvakbond Leraren in Actie het onderwerp op de kaart zetten bij de politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

23,4 kinderen per klas

Vorig jaar zaten er gemiddeld 23,4 kinderen in een basisschoolklas, schreef staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Maar aan gemiddelde cijfers hecht Nick Vogels van Leraren in Actie geen waarde.

"Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat in een op de elf klassen dertig of meer leerlingen zitten", zegt hij. "In de grote steden is het bijna normaal dat de klassen zo groot zijn. Dat vinden we te veel. We willen af van de plofklassen."

Eerdere actie

Vier jaar geleden leverde eenzelfde actie van de leraren 46.000 handtekeningen op. Het onderwerp kwam toen op de agenda van de Tweede Kamer, maar daar was er geen meerderheid voor de wens van de leraren.

De vakbond wil de petitie een week voor de verkiezingen aanbieden in de Tweede Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl