NOS NieuwsAangepast

Dekker: geen grens klassengrootte

Staatssecretaris Dekker wil geen maximum stellen aan het aantal leerlingen per klas. Dat zei hij in een Kamerdebat over het burgerinitiatief 'Stop de overvolle klassen'. "Je moet niet denken dat Haagse normen de oplossing zijn."

Volgens Dekker is het niet zo, dat de grootte van een klas per definitie invloed heeft op de kwaliteit van het onderwijs. "Dat is een karikatuur." In sommige klassen met veel leerlingen is het volgens hem goed te doen. "Terwijl je ook kleine klassen hebt, waarin je denkt: wat een drukte."

Plofklassen

De staatssecretaris krijgt steun van een meerderheid in de Kamer. Alle partijen maken zich zorgen over zogenoemde plofklassen, waarin soms 36 leerlingen zitten. Maar de meesten zien er niets om wettelijk vast te leggen dat klassen niet meer dan 24 leerlingen mogen tellen, zoals het burgerinitiatief wil.

PvdA-Kamerlid Ypma zei dat ze klassen met meer dan 30 leerlingen "moeilijk uit te leggen" vindt. Maar als scholen een goede reden hebben om toch voor grote klassen te kiezen, moet dat wat haar betreft kunnen.

Ook haar collega Straus van de VVD vindt dat het niet om de klasgrootte op zich gaat. Er zijn meer factoren die de kwaliteit van het onderwijs beïnvloeden, en volgens haar is het beter om te investeren in de kwaliteit van leraren.

Gemiddelden

De staatssecretaris maakte eind vorig jaar bekend dat de gemiddelde klasgrootte iets is toegenomen, maar dat er nog geen maatregelen nodig waren. Zes procent van de basisscholen zou klassen met meer dan 30 leerlingen tellen.

Initiatiefnemer Althuizen van 'Stop de overvolle klassen' zei vanmorgen in de Kamer dat gemiddelden niet zoveel zeggen. "Gemiddeld is er geen honger in de wereld en gemiddeld staat er 23 meter file in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl