Ook demonstranten in Finland verwezen gisteren naar Hitler
NOS Nieuws

Paus brengt populisme in verband met Hitler

Paus Franciscus waarschuwt de Europeanen voor het populisme. In een vraaggesprek met de Spaanse krant El Pais zegt hij dat ze niet dezelfde fouten moeten maken als in de jaren 30, toen ze hun hoop vestigden op "redders" als Adolf Hitler.

Op de vraag of hij zich zorgen maakt over de opkomst van het populisme in de VS en Europa, zegt hij: "Crises leiden tot angst. Naar mijn mening is het meest voor de hand liggende voorbeeld van populisme Duitsland in 1933. Duitsland is gebroken. Het moet weer opstaan, zijn identiteit hervinden, een leider, iemand die in staat is Duitslands karakter te herstellen, en daar is een jonge man genaamd Adolf Hitler die zegt: ik kan het, ik kan het."

De paus zegt - historisch niet geheel correct - dat Hitler democratisch gekozen werd. "Alle Duitsers kozen voor Hitler. Hitler stal de macht niet, zijn volk stemde voor hem, en daarna vernietigde hij zijn volk. Dat is het gevaar. In tijden van crisis ontbreekt het ons aan oordeelsvermogen."

Trump

Paus Franciscus zegt dat hij niet te vroeg wil oordelen over de nieuwe Amerikaanse president Trump. "Ik denk dat we moeten afwachten." Eerst moet Trump volgens hem de kans krijgen te laten zien wat hij als president gaat doen. Hij roept hem op zich te laten leiden door ethische waarden en om te zorgen voor de armen en de mensen die buitengesloten zijn.

Tijdens de verkiezingscampagne liet de paus zich kritisch uit over Trumps plannen voor een hek aan de Mexicaanse grens. Hij leek daarbij Trumps christelijk geloof in twijfel te trekken.

Ook in het interview met El Pais trekt hij van leer tegen de neiging zich met muren en prikkeldraad te beschermen "tegen andere volkeren waarvan we vrezen dat ze ons van onze identiteit beroven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl