ANP
NOS NieuwsAangepast

Hoe een groep mannen in een busje vol diamanten Schiphol verliet

De marechaussee heeft zeven mensen opgepakt in verband met de grote diamantroof op Schiphol uit 2005. Lees hieronder een reconstructie.

Het lijkt haast een scène uit een film. Het is 25 februari 2005, 10.00 uur. Op platform B34 op Schiphol staat een vliegtuig van Tulip Air klaar om op te stijgen naar Antwerpen. Op dat moment komen een paar mannen in een gestolen busje van KLM het afgesloten vrachtgedeelte van Schiphol oprijden.

Ze stappen uit. Met automatische wapens dwingen ze de medewerkers om een lading diamanten en juwelen af te geven. De overvallers laden de spullen in en rijden rustig met het busje het terrein af. Ze weten het besloten vrachtgedeelte af te komen door achter een auto te rijden die onder de geopende slagboom doorrijdt.

Hulp van binnenuit?

In Hoofddorp laten ze de KLM-Citroën achter. In hun haast vergeten ze een deel van de buit: maar ze weten toch voor 40 miljoen euro aan diamanten en juwelen mee te nemen.

De recherche gaat er lang van uit dat de overvallers niet alleen zijn geweest, maar dat ze hulp van binnenuit hebben gekregen. De spectaculaire diamantenroof houdt de marechaussee jaren bezig.

Onderzoek

Een top-rechercheur wordt op de zaak gezet en kosten noch moeite worden gespaard. De marechaussee zet telefoontaps in, houdt verschillende mensen aan en doet uitgebreid sporenonderzoek. Naar verluidt kost het recherchewerk miljoenen.

ANP
De marechaussee deelt in maart 2005 flyers uit op Schiphol in de hoop op meer informatie

Twee jeugdvrienden, die de marechaussee ziet als hoofdverdachten, worden opgepakt, maar moeten worden vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. In de tijd na de overval worden zeven mensen opgepakt, maar de laatste verdachte wordt in de zomer van 2006 weer vrijgelaten. Ook weer wegens gebrek aan bewijs. In 2006 besluit justitie om het team dat onderzoek doet naar de roof, te ontbinden.

Nu, bijna twaalf jaar later, is de 'koude zaak' ineens weer actueel. De marechaussee heeft gisteren en vandaag zeven Nederlanders aangehouden in Amsterdam en in Valencia. Ze zouden betrokken zijn bij de zaak. Of daar oude bekenden tussen zitten, is nog onbekend. En ook is onduidelijk wat hun rol is.

En de grote vraag blijft natuurlijk: zien we die miljoenen aan juwelen en diamanten ooit nog terug?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl