NOS NieuwsAangepast

'Huizenbreier' Freek de Jonge in actie voor Groningen

Cabaretier Freek de Jonge heeft een week lang in Groningen actiegevoerd voor de provincie waar hij werd geboren en waar zijn vader vroeger dominee was. Hij deed dat onder meer door mee te doen aan Breien met Agnes, een actie om het kleinste huisje van Groningen te isoleren met een grote gebreide deken.

Zelf meebreien deed De Jonge niet ("Ik ben heel onhandig en heb veel te dikke vingers", zei hij tegen RTV Noord), maar hij voerde wel de hele week gesprekken en hield toespraken over duurzaamheid, gaswinning en aardbevingsschade.

Hij presenteerde een negenpuntenplan en zei dat hij over een maand of negen naar Groningen teruggaat om te zien wat ervan is terechtgekomen. De Jonge maakte het actieplan samen met hoogleraar duurzaamheid Jan Rotmans.

Rampgebied

De twee pleiten onder meer voor het dichtdraaien van de gaskraan, een fonds van 5 miljard euro voor het herstellen van aardbevingsschade en de komst van een Deltaplan voor de provincie. "Want Syrië is elke dag in het nieuws, maar Groningen is óók een rampgebied!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl