NOS NieuwsAangepast

22.000 huizen aardbevingsgebied Groningen versneld geïnspecteerd

De komende vijf jaar worden alleen in de kern van het Groninger aardbevingsgebied 22.000 huizen en 1500 gebouwen gecontroleerd op aardbevingsbestendigheid. Dat gebeurt om de gebouwen in het meest kwetsbare gebied zo snel mogelijk te kunnen versterken.

In de directe omgeving van Loppersum is de kans op zwaardere aardbevingen door gaswinning het grootst. Het kabinet heeft de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, groen licht gegeven voor deze aanpak.

Alders liet dit jaar 1400 panden inspecteren. Die moeten allemaal verstevigd worden. Het verstevigen en de inspectie van de resterende panden is zo'n grote klus, dat Alders zich gedwongen voelt te kiezen welk gebied hij als eerste aanpakt.

Huizen Groningen versneld geinspecteerd

Er is haast bij versteviging, omdat naar verwachting van onder meer het gaswinningsbedrijf NAM de huidige beperking van de gasproductie maar een tijdelijk effect heeft.

Alders is nu een jaar bezig. Zijn taak is om namens twaalf Groninger gemeenten, provincie en Rijk ervoor te zorgen dat de Groningers zich weer veilig gaan voelen in hun provincie en meer vertrouwen krijgen in de afhandeling van de schade aan hun huizen. Na het eerste jaar blijkt dat een enorme kluif.

Kakofonie

De provincie Groningen heeft nog altijd te kampen met aardbevingen door gaswinning. Die zijn minder krachtig geworden sinds er minder gas uit de grond wordt gehaald, maar ze zijn nog niet voorbij.

Over het versterken, het tempo waarin dat moet gebeuren en om hoeveel huizen het gaat wordt verschillend gedacht door de NAM, Groningse bevolking en politici.

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar zegt in radioprogramma Nieuws en Co. dat hij niet blij is met de maatregel. Hij zegt dat de afspraken over de hoeveelheid gaswinning voor de komende vijf jaar zijn gemaakt met de aanname dat woningen in die periode kunnen worden versterkt. "Nu komen we tot de conclusie dat dat niet gaat lukken. Dat kan maar één ding betekenen: de gaswinning moet worden teruggeschroefd."

Aan Alders de taak om uit de kakofonie van onderzoeksresultaten en meningen de juiste conclusies te trekken.

Onvrede

Hij constateert in zijn meerjarenplan dat de onvrede over de betrokkenheid van de NAM bij de schadeafhandeling nog altijd groot is. Daarom wil hij zelf meer de regie kunnen nemen bij de afhandeling van de schades.

"Zo niet, dan is het de vraag of er daadwerkelijk voortgang kan worden geboekt en vertrouwen terug kan worden gewonnen", aldus Alders. Het beloofde wetsvoorstel hierover van minister Kamp van Economische Zaken laat nog altijd op zich wachten. Gehoopt was dat dat met de bekendmaking van het meerjarenplan ook geregeld was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl