Rutte en Wilders bij het Catshuis in 2012
NOS NieuwsAangepast

Rutte wil ook geen gedoogconstructie met PVV meer

De VVD wil na de verkiezingen op geen enkele manier regeren met de PVV, ook niet in een gedoogconstructie, zoals in het eerste kabinet-Rutte (2010-2012). Premier Rutte heeft dat gezegd op zijn persconferentie na afloop van de wekelijkse ministerraad. De PVV steunde destijds het kabinet, zonder er zelf deel van uit te maken.

Rutte blijft maar vragen krijgen over het standpunt van de VVD ten aanzien van de PVV. Afgelopen zondag zei hij in het tv-programma Buitenhof dat hij de PVV uitsluit als coalitiepartner.

Dat deed hij naar eigen zeggen om een einde te maken aan de verwarring, die als een lastige bromvlieg rond zijn hoofd bleef zoemen. Maar zijn toevoeging dat hij wel de PVV, maar niet de PVV-kiezer uitsluit, riep vandaag weer nieuwe vragen op.

Dit keer zei Rutte daarom: "De VVD gaat na 15 maart niet samenwerken met de PVV, ook niet in een gedoogconstructie."

Wilders reageerde na afloop van de persconferentie via Twitter. Hij zei dat de VVD verdeeld is en dat hij van een aantal prominente VVD'ers hoort dat die wel degelijk met de PVV willen samenwerken.

Hij zegt desgevraagd dat hij niet kan vertellen om welke VVD'ers het gaat, omdat zij daar grote problemen mee zouden kunnen krijgen. Maar volgens hem gaat het niet om de minsten. Wilders denkt dat de uitslag van de verkiezingen uiteindelijk bepalend is voor de houding van de VVD ten opzichte van zijn partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl