Douanier Gerrit G. en medeverdachten in december bij de rechtbank Rotterdam
NOS Nieuws

OM wil Rotterdamse drugsbaron jarenlang opsluiten

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar cel geëist tegen de Rotterdamse drugsbaron Henk E. Hij is volgens het OM de organisator van enkele grote drugstransporten vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven.

De 64-jarige E. was een van de klanten van de van corruptie verdachte douanier Gerrit G.

Het OM betichtte E. er ook aanvankelijk van dat hij opdracht had gegeven voor de liquidatie van medecrimineel René F. Maar hiervoor is te weinig bewijs, stelt het OM. René F. werd in maart 2015 in Simonshaven neergeschoten, maar hij overleefde de aanslag.

(Stief)zoon

Volgens het OM staat wel vast dat Jimmy R., de stiefzoon van Henk E., acht keer op F. heeft geschoten. Tegen hem is 15 jaar geëist wegens die aanslag, maar ook voor de betrokkenheid bij drugshandel. Tegen de 24-jarige Marco E., zoon van Henk, eiste het OM 12 jaar cel. Ook Marco is volgens het OM in de voetsporen van zijn vader getreden door mee te werken aan drugstransporten. Eerder deze week eiste het OM tegen handlangers van E. tot acht jaar celstraf.

Het bewijs tegen Henk E. en zijn zoon Marco is onder meer gebaseerd op een groot aantal afgeluisterde gesprekken. De politie had in het huis van Marco microfoontjes verstopt waardoor rechercheurs konden meeluisteren bij gesprekken tussen vader en zoon.

Douanier

Ook legde een observatieteam ontmoetingen vast tussen de verdachten en de van corruptie verdachte douanier. Henk E. betaalde de douanemedewerker volgens het OM forse sommen geld opdat containers met drugs niet werden geïnspecteerd. Tegen de douanier is onlangs 16 jaar cel geëist.

Henk E. is een oude bekende van de politie. Hij kwam al in de jaren 90 in het vizier in verband met enkele moorden en drugshandel. In 1998 veroordeelde de rechtbank hem tot levenslang voor de moord op een vrachtwagenchauffeur en het organiseren van drugstransporten naar Engeland. In hoger beroep werd deze straf verlaagd naar 18 jaar cel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl