Mogelijk tien lawine-overlevenden onder verwoest hotel in Italië

Aangepast
Reuters

In Italië zijn tien mensen levend gevonden in het hotel in Farindola dat werd bedolven door een lawine. Vijf van hen, een jongen en zijn moeder en nog drie andere kinderen, zijn uit het puin gered. Met de anderen wordt contact gehouden.

De jongen en zijn moeder zijn de vrouw en 8-jarige zoon van een man die woensdagavond buiten het hotel was toen de sneeuwmassa naar beneden kwam. Hij was medicijnen gaan halen voor zijn vrouw, die hoofdpijn had. 

Het eerste contact met de teruggevonden mensen werd iets na 11.00 uur gelegd. Vervolgens werd een gat gemaakt waardoor de jongen als eerste omhoog werd getakeld, onder applaus en gejuich van reddingswerkers. De jongen en zijn moeder werden op een plastic stretcher vastgesnoerd en meteen naar het ziekenhuis gebracht.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Italiaanse reddingswerkers vinden overlevenden onder puin hotel

De vrouw heeft al die tijd met haar twee kinderen in een ingestorte hotelkamer gezeten. Anderen werden gevonden bij een van de keukens van het hotel, zegt correspondent Rop Zoutberg. Het was de groep in de keuken gelukt vuur te maken en dat heeft hun overlevingskansen flink vergroot.

"Er is gezegd dat het in principe mogelijk is een situatie als deze te overleven. Bijvoorbeeld als je in een soort luchtkamer zit, waardoor je voldoende zuurstof hebt. Dan zou je het 48 uur kunnen uithouden."

Het zoeken naar overlevenden gaat intussen door. Toen de lawine naar beneden kwam, waren in het hotel 30 tot 35 mensen. Van vier mensen staat vast dat ze zijn omgekomen.

Opnieuw lawinegevaar

De tijd dringt om nog vermisten te vinden, zegt Zoutberg. "De temperatuur loopt op, en dat is geen goed nieuws. Daardoor kan de sneeuw gaan smelten en dat kan nieuwe lawines veroorzaken."

STER Reclame