Een gevangen terreurverdachte in Guantánamo Bay op Cuba
NOS NieuwsAangepast

Obama haalt op valreep uit naar Congres over Guantánamo Bay

President Obama heeft in een brief aan het Congres zijn hart gelucht over de tegenwerking die hij heeft ondervonden bij het sluiten van Guantánamo Bay, de gevangenis voor terreurverdachten op Cuba. Obama schrijft op zijn laatste dag als president dat er "gewoon geen andere argumenten zijn dan politieke" voor het feit dat Guantánamo Bay nog open is.

Sinds het begin van zijn presidentschap in 2009 heeft Obama geprobeerd het omstreden gevangenenkamp van de VS op Cuba te sluiten, maar dat is door tegenwerking van Congresleden van beide partijen niet gelukt. "De geschiedenis zal hard oordelen over dit aspect van onze strijd tegen terrorisme."

"Deze faciliteit had nooit geopend mogen worden", schrijft Obama. "Guantánamo ondermijnt de Amerikaanse veiligheid: terroristen gebruiken het voor propaganda, het vraagt veel van het leger in tijden van bezuinigingen en het schaadt de banden met onze bondgenoten."

Overplaatsingen

Het Pentagon bracht vandaag nog vier gevangenen uit Guantánamo Bay over naar andere landen. Welke landen dat zijn is niet bekendgemaakt. De afgelopen weken hebben Saudi-Arabië en Oman veertien gevangenen uit het kamp overgenomen.

President Obama loopt weg na zijn laatste toespraak in het Witte Huis eerder deze week

Er zitten nu nog 41 mensen vast in het detentiecentrum, waar ooit bijna 800 gevangenen werden vastgehouden. Aanstaand president Donald Trump wil het kamp openhouden en geen gevangenen meer laten gaan.

'Yes, we can'

Obama verkortte op de laatste dag van zijn presidentschap de straffen van 330 mensen in Amerikaanse gevangenissen. In de meeste gevallen ging het om mensen die vastzitten voor drugsmisdrijven. In totaal heeft Obama als president 1715 straffen verkort, meer dan welke president ook voor hem.

Zijn laatste telefoontje aan een ander staatshoofd was gericht aan Angela Merkel. Obama bedankte de Duitse bondskanselier voor acht jaar vriendschap.

Obama heeft vandaag ook een afscheidsboodschap geplaatst op Facebook. Hij dankt daarin de bevolking en prijst hun goede burgerschap waardoor hij veel heeft kunnen bereiken. Hij eindigt de boodschap met "Amerika is niet het project van één persoon. Het krachtigste woord in onze democratie is het woord 'wij'. We the People. We shall overcome. Yes, we can."

De Obama's hebben hun foto's al uit de lijsten gehaald in het Witte Huis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl