Humphrey Schurman, de advocaat van de rappers die in Suriname in de cel zitten
NOS NieuwsAangepast

Rappers SFB voorlopig niet vrij: 'is er een vluchtplan gevonden?'

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De rappers van de Haagse groep Strictly Family Business (SFB) die in Suriname vastzitten, komen voorlopig niet vrij. Een verzoek van hun advocaten om ze met inlevering van hun paspoort tijdelijk in vrijheid te stellen, is door de rechter afgewezen. De rechter vindt dat het vluchtgevaar te groot is.

De artiesten zitten sinds 28 december vast in Surinaamse politiecellen op verdenking van seksueel misbruik van een 15-meisje en het verspreiden van videobeelden die daarvan zijn gemaakt.

Er moeten meer redenen zijn om iemand vast te houden.

Maureen Nibte, advocaat van de rappers

Advocaten en familie van de Haagse rappers zijn teleurgesteld. "Dit was niet leuk", zegt de vader van rapper Keane Marica tegen NOS-correspondent Harmen Boerboom. Marica was speciaal voor de zitting naar Suriname gekomen. "Ik zie mijn zoon liever ergens anders."

SFB-advocaat Maureen Nibte heeft nog wel vragen over de beslissing van de rechter. Volgens haar is van vluchtgevaar geen sprake. "Is er een vluchtplan gevonden bij de verdachten? Of een vijl of een mes? Je mag niet zomaar aannemen dat ze zullen vluchten, omdat ze buitenlanders zijn. Daar moeten meer redenen voor zijn."

Rappers SFB nog twee weken vast

Nibte zegt verder dat getuigenverklaringen tegenstrijdig zijn ten opzichte van de verklaring die het slachtoffer heeft gegeven. Zo zou de vader van het 15-jarige meisje de seksvideo al in maart hebben gezien, terwijl het slachtoffer zegt dat de zaak zich afspeelde in april. "En in maart waren de verdachten niet in Suriname", aldus de advocaat.

Harde aanpak

Het advocatenteam vindt verder dat hun cliënten onevenredig hard worden aangepakt, omdat het meisje zelf toegeeft dat ze als 15-jarige vaker seks had met oudere mannen. Hun namen zouden ook bekend zijn bij justitie.

De rechter wil meer getuigen horen voordat ze conclusies trekt. De volgende zitting is op 2 februari. Vader Benito Marica probeert om dan weer naar Suriname te komen. "Maar ik kan helaas niet hier blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl