89-jarige omroeper: iedereen vindt het belachelijk dat Trump mij dumpt
Jet Mok
Redacteur Buitenland
Jet Mok
Redacteur Buitenland
"Pleaaaaase welcome the brand new president of the United States, Donald J. Trump!" Charlie Brotman gaat voluit: met een microfoon in de hand slingert hij zijn woorden de wereld in.
Maar hij doet het voor de camera van de NOS en tot zijn grote teleurstelling niet voor president Trump die hem na zestig jaar aan de kant schoof voor een vrijwilliger uit zijn campagne.
De 89-jarige Brotman kijkt uit over Pennsylvania Avenue, de brede laan in Washington DC die loopt van het Capitool naar het Witte Huis. Over deze straat marcheren vrijdag militairen en bands in de inaugurele parade, nadat Donald Trump de eed heeft afgelegd en daarmee de nieuwe president van het land is geworden.
De afgelopen zestig jaar kondigde Brotman die nieuwe president aan. Dat betekent dat hij vijftien keer de officiële omroeper van de parade was, bij tien verschillende presidenten.
President Eisenhower
De eerste was Eisenhower, in 1953. Brotman leerde hem kennen bij een wedstrijd van The Senators, de honkbalclub in Washington. "Ik was daar toen de pr-medewerker", vertelt Brotman. "Ik mocht Eisenhower voorstellen aan de spelers. Eisenhower gooide de eerste bal van het seizoen en voilà, dacht ik. Leuk verhaal, tot nooit meer ziens."
Maar een paar maanden later, het honkbalseizoen was inmiddels afgelopen, kreeg hij een telefoontje van het Witte Huis. "Of ik Charlie Brotman was." Hij lacht. "Ze hadden enorme moeite gedaan om me te vinden, blijkbaar was Eisenhower erg onder de indruk van me."
Daar is hij dan: de nieuwe president!
Natuurlijk wilde Brotman meewerken, al wist hij nog niet precies waaraan. "Zeg maar waar en wanneer jullie me nodig hebben, dan zal ik er zijn", beloofde hij de vrouw die namens de president belde. "Op Pennsylvania Avenue, was haar antwoord. Op 20 januari, om drie uur." Z'n ogen glinsteren ondeugend. "Toen wist ik genoeg."
Zijn officiële taak als omroeper: het aankondigen van de nieuwe president, nádat die de route van het Capitool naar het Witte Huis heeft afgelegd.
"Als de president eenmaal in zijn loge zit, komt de parade langs, met verenigingen uit alle staten, bands en militairen", vertelt Brotman. "De president zit op de begane grond en heeft dus weinig overzicht. Ik zit een paar verdiepingen boven hem en kan alles dus veel beter zien. Ik kondig alle organisaties aan die langslopen, zodat de nieuwe president weet wie hij voor zich heeft."
Acht jaar na het eerste telefoontje namens Eisenhower ging de telefoon weer, toen was het iemand uit het team van John F. Kennedy met dezelfde vraag. Daarna kwam Johnson, en daarna elke president tot en met Obama, acht en vier jaar geleden.
Het draaiboek was al af
Begin deze maand verwachtte Brotman dus een telefoontje van het transitieteam van Trump. Hij had zelfs zijn draaiboek al aangepast, laat hij zien. De naam van Bush is doorgestreept en in het handschrift van de 89-jarige staat er nu 'Trump' boven. Even verderop is de naam van Cheney doorgekrast en vervangen door '(Mike) Pence', de nieuwe vice-president.
Maar dat draaiboek zal hij niet nodig hebben. De vrachtwagens op Pennsylvania Avenue denderen langs en achter het Capitool komt de zon op. Hij zucht. "Ik kreeg geen telefoontje, maar een mailtje. Ze vonden me fantastisch, schreven ze. De beste omroeper ooit, maar ze hadden toch iemand anders gevraagd."
Heel erg teleurgesteld
Kapot was hij ervan. "Ik dacht eerst dat het een grap was. Het is al 60 jaar traditie dat ik de nieuwe president aankondig." Hij is er nog steeds boos over: "Ik ben 89 jaar, lees de kranten nog elke dag en ben in goede vorm. En nu mag ik niet meer. Zo kun je niet omgaan met tradities, dat is doodzonde. Juist tradities maken zo'n dag bijzonder. Nu mag een vrijwilliger van Trump het doen."
Maar het is niet allemaal ellende, zegt hij daarna. Dat was gisteren, vandaag is vandaag. Na de mail kreeg hij steunbetuigingen uit het hele land. "Iedereen vindt het belachelijk en gemeen dat Donald Trump mij gedumpt heeft." Lachend: "Ik ben duidelijk de underdog hier."
Miljoenenpubliek
Dan wijst hij naar een blonde vrouw die een eindje verderop staat te wachten: Kate Snow, presentator bij de grote nieuwszender NBC. Samen met haar gaat hij vrijdag de parade verslaan op televisie.
En dan trots: "De afgelopen zestig jaar had ik een publiek van enkele honderdduizenden.... vrijdag heb ik een publiek van vele miljoenen."