ANP
NOS NieuwsAangepast

Inauguratie van Trump is een veiligheidsoperatie waar je u tegen zegt

"Verdacht pakketje gesignaleerd op Pennsylvania Avenue."

Op een groot scherm in het hoofdkwartier van de binnenlandse veiligheidsdienst in Washington stromen de meldingen binnen over verdachte personen en pakketjes. "We ontvangen op het moment zo'n 200 meldingen per dag", zegt Chris Geldart, die de veiligheidsoperatie leidt rond de inauguratie van Donald Trump. "We zijn in opperste staat van paraatheid. Hoewel het meestal loos alarm is, danken we de oplettende mensen die dit doorgeven."

De Amerikaanse hoofdstad maakt zich op voor de inauguratie van komende vrijdag. Terwijl de wereld op die dag toekijkt hoe Donald Trump zijn eed aflegt op de trappen van het Capitool, houden de federale veiligheidsdiensten aan de andere kant van de Anacostia-rivier alles wat daaromheen gebeurt nauwlettend in de gaten. Zuidoost-Washington verandert voor even in het zenuwcentrum van D.C.

'Voor ons beginnen de zenuwen om 4 uur 's morgens'

Verzamelen en verspreiden

Geldart wijst naar de nog lege zaal met tientallen computers. "Daar komen vanaf donderdag onze veiligheidspartners te zitten: de FBI, de Secret Service, de politie en het Federale Bureau voor Rampenbestrijding, maar ook plaatselijke diensten en overheden die een rol spelen in de inauguratie."

"We houden de bewakingsbeelden voortdurend in de gaten en controleren alle meldingen die binnenkomen, bijvoorbeeld via alarmnummer 911 of autoriteiten die ter plaatse zijn", legt Geldart uit. "Eigenlijk hebben we twee doelen: informatie verzamelen en controleren, om deze vervolgens door te geven aan de diensten die dat nodig hebben."

Dat is, simpel gezegd, nodig om de mensenmassa rond de inauguratie in goede banen te leiden.

Vrijdag wordt het 14 graden. Mensen zullen met het warme weer eerder spontaan de deur uitgaan.

Lauren Stienstra

Crisiscoördinator Lauren Stienstra verwacht dat ongeveer een miljoen mensen de inauguratie van Donald Trump als 45ste president bijwonen. Dat is een stuk minder dan het recordaantal mensen dat voor Obama's eerste inauguratie naar Washington kwam.

"In 2009 kwamen er 1,8 miljoen mensen naar de stad, maar vergis je niet. Het was toen met -2 graden, veel kouder dan nu. Vrijdag wordt het 14 graden. Mensen zullen met het warme weer eerder spontaan de deur uitgaan." Het bezoekersaantal kan daardoor hoger uitvallen, verwacht Stienstra.

Demonstraties

Mensen gaan niet alleen de straat op om de inauguratie te vieren, maar ook om te protesteren. Stienstra vertelt dat zo'n 75 groepen een vergunning hebben gekregen om te demonstreren. "Dat varieert van kleine groepen van ongeveer honderd man, tot enorme protesten waar 200.000 mensen bijeenkomen."

Dat laatste betreft de Women's March on Washington, op zaterdag. Toch blijft het gissen: "Het is natuurlijk altijd afwachten hoeveel mensen uiteindelijk komen opdagen."

 • Eline de Zeeuw | NOS
  Ongelukken, verdachte pakketjes: op dit scherm komen alle meldingen uit het centrum van Washington binnen
 • Eline de Zeeuw | NOS
  Chris Geldart leidt de veiligheidsoperatie rond de inauguratie. "We zijn in opperste staat van paraatheid."
 • Eline de Zeeuw | NOS
  Dit wordt de alarmcentrale van FBI, Secret Service en andere hulpdiensten en autoriteiten
 • Eline de Zeeuw | NOS
  Crisiscoördinator Lauren Stienstra verwacht 1 miljoen mensen, maar houdt rekening met meer bezoekers

Die mensenmassa brengt onvermijdelijk risico's met zich mee. Hoewel Chris Geldart benadrukt dat er geen concrete dreigingen zijn voor eventuele ongeregeldheden of aanslagen, bereiden de veiligheidsdiensten zich voor op allerlei scenario's.

Veel geleerd van Parijs en Nice

"We zoeken bijvoorbeeld naar mogelijke manieren waarop aanvallen kunnen plaatsvinden. Zo hebben we veel geleerd van de aanslagen in Parijs en Nice", vertelt hij. "We hebben daar agenten naartoe gestuurd en gekeken wat voor maatregelen we moeten nemen om dergelijke terreur te voorkomen."

Zo is het gebied rondom de National Mall, waar de inauguratie plaatsvindt, in het weekend afgesloten voor verkeer. "Maar het blijkt gewoon erg moeilijk om je tegen een aanval met een vrachtwagen te verdedigen."

Ik kan ze beter vertellen wat me nog in slaap wiegt.

Chris Geldart, hoofd Homeland Security in Washington

Geldart heeft eerder de veiligheidsoperatie rondom een inauguratie gecoördineerd, maar dat maakt hem niet minder zenuwachtig voor deze keer. "Ik ben altijd nerveus, dat hoort bij mijn werk", zegt de directeur van Homeland Security in de hoofdstad van de Verenigde Staten.

"Mensen vragen me wel eens wat me slapeloze nachten bezorgt, maar ik kan ze beter vertellen wat me nog in slaap wiegt", grapt hij. "Er zijn te veel zorgen die me wakker houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl