De drugs worden vaak verstopt tussen ladingen fruit uit Zuid-Amerika ANP

Recordjaar drugsvangsten in Rotterdamse haven

time icon Aangepast

In de Rotterdamse haven is vorig jaar een recordhoeveelheid van 13.312 kilo cocaïne onderschept. Het oude record uit 2013 stond op 9800 kilo cocaïne. Opvallend is dat het aantal drugsvangsten niet is toegenomen, maar de omvang ervan wel.

Het speciale HARC-team dat de drugssmokkel in de Rotterdamse haven bestrijdt, onderschepte in 2016 ook 720 kilo marihuana en 406 kilo heroïne. Er zijn veertig verdachten aangehouden.

Zuid-Amerika

De onderschepte partijen cocaïne variëren van anderhalf tot bijna vierduizend kilo. De laatste partij zat verstopt tussen ananassen uit Costa Rica. Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat vanuit Zuid-Amerika grote partijen drugs worden gedumpt op de markt.

Een onderschepte lading cocaïne van meer dan 3000 kilo in 2016 ANP

Hoeveel drugs de grenzen onontdekt passeert, blijft moeilijk in te schatten. Volgens bronnen in het criminele milieu wordt één op de vijf of zes partijen drugs onderschept. Dat zou betekenen dat vorig jaar tienduizenden kilo's cocaïne met succes het land in zijn gesmokkeld. Een indicatie dat er inderdaad grote partijen cocaïne Nederland inkomen, is de sterk gedaalde marktprijs van cocaïne.

Douane

Het OM, de politie en de gemeente Rotterdam luidden vorig jaar de alarmklok over de capaciteit bij de douane om de drugssmokkel in de haven aan te pakken. Ze reageerden daarmee op plannen van minister van Financiën Dijsselbloem om het aantal douaniers te verminderen.

STER Reclame