In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Honderden camera's in Rotterdamse haven tegen drugssmokkel

Er komen honderden extra camera's in de Rotterdamse haven. Het havenbedrijf hoopt hiermee de groeiende drugssmokkel terug te dringen. De camera's komen op risicoplekken te hangen. Het gaat bijvoorbeeld om terminals waar goederen uit Zuid-Amerika aankomen.

Het Havenbedrijf Rotterdam besteedt volgens RTV Rijnmond ongeveer 7 miljoen euro aan de camera's. De douane gaat de beelden bekijken. Een proef met camera's was eerder al een succes.

Via de haven van Rotterdam komt veel cocaïne Europa binnen. Dit jaar is er al meer dan 13.000 kilo onderschept. Dat is een record. Bij een grote drugsactie werden vorige week honderden kilo's drugs onderschept en zeker vijf mensen aangehouden.

Vertrekregeling

De camera's passen in het beeld dat de douane steeds meer toezichtstaken krijgt. Het Havenbedrijf Rotterdam maakt zich daar samen met Schiphol en transportbedrijven wel zorgen over. Ze slaan alarm over het vertrek van veel douanepersoneel. Die maken massaal gebruik van de ruime vertrekregeling bij de belastingdienst.

De afgelopen tien jaar is het personeelsbestand met een vijfde afgenomen. De organisaties hebben daarover een brandbrief geschreven aan staatssecretaris Wiebes van Financiën. Ze zijn bang dat de douane door de afname te langzaam gaat werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl