ANP
NOS NieuwsAangepast

Laatste bezwaren afgewezen, Lelystad Airport mag uitbreiden

De uitbreiding van luchthaven Lelystad kan deze maand starten. Bezwaren van omwonenden en van de Vogelbescherming zijn door de Raad van State afgewezen. Eerder kregen twee andere bezwaarmakers al ongelijk.

De Vogelbescherming vond dat er niet genoeg onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor de vogelpopulatie. Onder meer de blauwe en bruine kiekendief zouden last hebben van de uitbreiding.

Volgens de Raad valt dat wel mee en heeft de Vogelbescherming onvoldoende aangetoond dat het onderzoek naar de gevolgen voor de vogels niet deugt.

Parkeerplaatsen

Nu alle bezwaren zijn afgewezen kan deze maand gestart worden met de uitbreiding van de luchthaven. De start- en landingsbaan wordt verlengd en verbreed, er komen nieuwe parkeerplaatsen, taxistandplaatsen en busbanen en er wordt meer verlichting aangebracht.

Bouwbedrijf Dura Vermeer is deze maand onder meer begonnen met het plaatsen van hekken.

De eerste vluchten vertrekken vanaf april 2019. Eigenaar Schiphol wil een deel van het vakantieverkeer naar Lelystad verplaatsen. Op termijn moeten er 40.000 vluchten per jaar vertrekken vanaf de luchthaven.

Limiet

De luchthaven Schiphol zit aan z'n grens. Afgelopen jaar waren er 479.000 vluchten van en naar Schiphol. Met omwonenden is afgesproken dat er tot 2020 maximaal 500.000 vluchten per jaar van en naar de luchthaven mogen. De luchthaven zit daar dus al dichtbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl