ANP
NOS Nieuws

Uitbreiding vliegveld Lelystad loopt vertraging op

De uitbreiding van vliegveld Lelystad loopt vertraging op. Het was de bedoeling dat de eerste grote commerciële vluchten in april 2018 een feit zouden zijn. Maar staatssecretaris Dijksma schrijft aan de Tweede Kamer dat dat waarschijnlijk een jaar later wordt.

Volgens Dijksma is de nieuwe indeling van vertrek- en naderingsroutes in het hogere luchtruim taaier dan gedacht. Ze wijst erop dat het luchtruim steeds drukker wordt en dat ook de directe nabijheid van Schiphol de zaak complex maakt.

Het uitgangspunt is steeds geweest dat de routes naar Lelystad zo min mogelijk gevolgen hebben voor Schiphol, schrijft Dijksma. De vertraging heeft ook te maken met de beperkte beschikbaarheid van verkeersleiders vorig jaar en begin dit jaar.

43.000 vliegbewegingen

Het was de bedoeling dat Lelystad in 2018 2000 'vliegbewegingen' per jaar zou verwerken, oplopend tot 10.000 na vijf jaar. Uiteindelijk moeten het er 43.000 worden.

Dijksma benadrukt dat het uitstel voor haar geen reden is om te twijfelen aan de wenselijkheid en haalbaarheid van de uitbreiding. Ze laat iemand van buiten de oorzaken van de vertraging kritisch bekijken. Aan de hand van die bevindingen hoopt ze met een realistischere planning voor Lelystad te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl