Tajani dankt het parlement voor zijn verkiezing AFP

Het Europees Parlement heeft een nieuwe voorzitter gekozen: de Italiaan Antonio Tajani (63), lid van de christendemocratische EVP-fractie. Tajani kreeg 351 stemmen. De enig overgebleven andere kandidaat, zijn sociaaldemocratische landgenoot Gianni Pittella (58), bleef steken op 282 stemmen.

Tajani, die als parlementsvoorzitter Martin Schulz opvolgt, heeft een lange staat van dienst in Brussel. Hij kwam in 1994 in het Europees Parlement en bekleedde diverse commissarisposten in de Europese Commissie. Veel indruk maakte hij niet, zeggen waarnemers. NOS-correspondent Tijn Sadée noemt hem op Twitter een man zonder eigenschappen. 

Tajani heeft zijn verkiezing mede te danken aan afspraken met de liberale fractie. Die trok zijn kandidaat Guy Verhofstadt vandaag terug, in ruil voor christendemocratische steun voor zaken die de liberalen belangrijk vinden, zei NOS-correspondent Arjan Noorlander. "Het is gewoon een achterkamertjesdeal, waarvan alle kandidaten de afgelopen weken hebben uitgestraald dat ze daarvan af willen."

Tajani is niet onomstreden. Hij is lid van Forza Italia van de vaak in opspraak geraakte Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi. Ook vragen parlementsleden zich af of hij op de hoogte was van sjoemeldieselpraktijken toen hij Eurocommissaris voor Industrie en Ondernemerschap was.

Tajani neemt felicitaties in ontvangst van zijn voorganger Martin Schulz AFP

Met de verkiezing van Tajani tot voorzitter van het Europees Parlement heeft de EVP-fractie drie sleutelposities in Brussel in handen: de Pool Donald Tusk is voorzitter van de Europese Raad en de Luxemburger Jean-Claude Juncker is voorzitter van de Europese Commissie.

Tajani's voorganger, de sociaaldemocraat Schulz, gaat de Duitse politiek in. De benoeming van Tajani geldt voor tweeënhalf jaar.

STER reclame