De drie kandidaat-voorzitters in debat vorige week
NOS NieuwsAangepast

Verhofstadt geen kandidaat-voorzitter Europees Parlement meer

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is geen kandidaat meer voor het voorzitterschap van het Europees Parlement. Hij heeft zich enkele minuten voor het begin van de eerste stemronde teruggetrokken, meldde de vertrekkend voorzitter, Martin Schulz.

In Straatsburg kiezen de leden van het Europees Parlement vandaag een nieuwe voorzitter. Er zijn nog zes kandidaten in de race, maar de strijd gaat tussen twee Italianen: de christendemocraat Antonio Tajani en de sociaaldemocraat Gianni Pittella.

Tajani (63) is de kandidaat van de conservatieve EVP, de Europese Volkspartij. Pittella (58) is voorzitter van de SLD.

Verhofstadt stelde zich vorige week kandidaat voor het voorzitterschap. Hij zei dat hij in die functie een bruggenbouwer wilde zijn. "In deze onzekere tijden, nu Europa bedreigd wordt door nationalisten en populisten, hebben we visionairs, bruggenbouwers en compromismakers nodig. Ik wil er een zijn", zei hij.

Hij trekt zich terug omdat hij er heel veel voor terugkrijgt, zegt correspondent Arjan Noorlander. "Hij heeft de hele nacht onderhandeld met de kandidaat die er het beste voorstaat, de christendemocraat Tajani, en hij heeft er allerlei mooie baantjes in het Europees Parlement voor teruggekregen."

Achterkamertjesdeal

"Daarnaast heeft Verhofstadt de toezegging gekregen van de christendemocraten dat zij inhoudelijk een alliantie mogen sluiten met de liberalen, waardoor ze de komende jaren allerlei dingen voor elkaar denken te krijgen", zegt Noorlander. "Het is gewoon een achterkamertjesdeal, waarvan alle kandidaten de afgelopen weken hebben uitgestraald dat ze daarvan af willen. Nou zie hier, daar waar de macht verdeeld wordt, worden er gewoon weer deals gemaakt."

Scheidend voorzitter Schulz maakte eind november bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de SPD in Noordrijn-Westfalen bij de verkiezingen in Duitsland in september.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl