NOS NieuwsAangepast

Boete in zicht voor alle zwartspaarders

De 'inkeerregeling' voor zwartspaarders wordt afgeschaft. Staatssecretaris Wiebes van Financiën vindt dat mensen die bewust belasting hebben ontdoken zwaarder moeten worden gestraft, ook als zij hun aangifte alsnog juist indienen.

Sinds 2002 krijgen zwartspaarders die tot inkeer komen en hun bezit en spaargeld binnen twee jaar alsnog juist opgeven, geen boete. Ze moeten alleen het volledige belastingbedrag betalen.

Als de nieuwe wet ingaat, krijgen ook zij een boete van 120 procent van de belasting die zij verschuldigd zijn. Er geldt dan dus geen uitzondering meer.

Wanneer Wiebes de nieuwe wet wil laten ingaan, is nog niet bekend. De inkeerregeling heeft volgens Wiebes tussen 2002 en 2016 1,9 miljard euro aan anders misgelopen belastinginkomsten opgeleverd.

Veel zwartspaarders gaan zich melden

Volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, komt de afschaffing niet als een verrassing. "Er werd de afgelopen jaren al vaker over gesproken," zei hij in het radioprogramma Nieuws en Co. "Daarbij was de regeling al ingeperkt. Er wordt nu al een gematigde boete opgelegd in bepaalde gevallen, ook al maakte je gebruik van de inkeerregeling."

Hij verwacht dat de aankondiging tot gevolg heeft dat de komende tijd veel zwartspaarders zich zullen melden. "De druk is hoog. Nu kunnen ze nog gebruik maken van de regeling. Als die is afgeschaft, kunnen ze zelfs strafrechtelijk vervolgd worden."

De kans dat zwartspaarders gepakt worden, is steeds groter geworden nu steeds meer landen fiscale gegevens uitwisselen. "Gegevens die Wiebes eerst niet kreeg, krijgt hij nu wel", aldus Kavelaars.

Ingrijpende maatregel

Wiebes stelt verder voor om voortaan openbaar te maken dat een juridisch adviseur, advocaat of notaris een boete heeft gekregen voor het helpen bij belastingontduiking. De staatssecretaris noemt dat "een ingrijpende maatregel" maar vindt het maatschappelijke belang zwaarder wegen omdat het preventief kan werken.

Internationaal gaat Nederland binnenkort meewerken aan automatische gegevensuitwisseling, zodat landen internationale constructies, en vermogen en bezit buiten de eigen grenzen, makkelijker kunnen opsporen. Ook komt er een soort zwarte lijst van landen die belastingtransparantie juist tegenwerken.

Wiebes vindt dat er de afgelopen jaren nationaal en internationaal veel is bereikt. "Tegelijkertijd is het kabinet realistisch. Fiscale constructies met het oogmerk belasting te ontduiken zijn met deze maatregelen niet uit de wereld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl