Bill Gates, volgens het blad Forbes de rijkste man van de wereld
NOS NieuwsAangepast

Acht rijksten bezitten evenveel als armste helft wereldbevolking

De verhouding tussen de allerrijksten en de allerarmsten in de wereld komt steeds schever te liggen, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Acht mannen bezitten evenveel als de 3,6 miljard armste mensen van de wereld. Zes jaar geleden bestond de groep van allerrijksten nog uit 388 mensen.

De cijfers staan in het rapport An Economy for the 99% van Oxfam Novib. Het rapport verschijnt vlak voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Daar komt de politieke en economische elite deze week bijeen.

De acht rijkste mensen van de wereld

NaamFunctieVermogen
Bill Gates (VS)Oprichter Microsoft70,35 miljard euro
Amancio Ortega (Spanje)Eigenaar Inditex 62,85 miljard euro
Warren Buffett (VS)Grootste aandeelhouder Berkshire Hathaway57,03 miljard euro
Carlos Slim Helu (Mexico)Eigenaar van Grupo Carso 46,90 miljard euro
Jeff Bezos (VS)Oprichter, voorzitter en ceo van Amazon 42,40 miljard euro
Mark Zuckerberg (VS)Mede-oprichter van Facebook 41,83 miljard euro
Larry Ellison (VS)Mede-oprichter en ceo van Oracle 40,90 miljard euro
Michael Bloomberg (VS)Oprichter, eigenaar en ceo van Bloomberg LP 37,52 miljard euro

Oxfam Novib roept regeringsleiders op om de ongelijkheid aan te pakken. "Ons rapport toont opnieuw aan dat extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt. Het is een schande dat een handjevol mensen over zo veel vermogen kan beschikken, terwijl een op de tien mensen moet rondkomen van minder dan 2 dollar per dag", zegt Oxfam-directeur Farah Karimi.

"Een belangrijke oorzaak is de perverse belastingmoraal van extreem rijke mensen en internationale bedrijven", zegt Karimi. "Daardoor lopen veel landen belastinginkomsten mis. Tegelijkertijd wordt over de hele wereld gesneden in de budgetten voor onderwijs en gezondheidszorg. Overheden moeten politieke moed tonen zodat belastingontwijking door internationale bedrijven en de superrijken wordt aangepakt."

Nederlandse rijken

Niet in alle landen is de rijkdom even ongelijk verdeeld. In Nederland is een kwart van het vermogen in handen van de 1 procent allerrijksten. De negen Nederlandse miljardairs bezaten samen 28 miljard dollar in 2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl