Bendestrijd in grootste gevangenis Brazilië: zeker 27 doden

Aangepast
Beeld van tijdens de strijd tussen twee bendes in de Alcaçuz-gevangenis AFP

Het aantal doden na een gevangenisopstand in Brazilië is opgelopen tot 27. De gevechten braken uit in de gevangenis Alcaçuz in de noordoostelijke staat Rio Grande do Norte.

Alcaçuz is de grootste gevangenis van het land. Er zitten meer dan duizend gevangenen, terwijl er maar plaats is voor zo'n 600 mensen. Bij de strijd tussen de bendes, die zaterdag losbarstte, zijn verschillende gevangenen onthoofd. De vlam sloeg in de pan toen de ene bende op het terrein kwam van de andere. Volgens de Braziliaanse regering is het inmiddels weer rustig in de gevangenis.

De gevangenisautoriteiten zeggen dat er geen redden aan was. Bewakers trokken zich dan ook terug: "Onze taak is nu om te voorkomen dat iemand vlucht", zei een woordvoerder.

Overvol

Sinds begin dit jaar zijn in Braziliaanse gevangenissen meer dan honderd gedetineerden omgekomen door geweld. Vaak gaat de strijd tussen drugsbendes binnen de gevangenismuren verder. 

De gevangenissen in het land zitten overvol, mede doordat er een streng drugsbeleid van kracht is. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is het aantal gevangenen de afgelopen tien jaar met 85 procent gestegen. Er zitten 622.000 gevangenen vast. De gezamenlijke capaciteit van de gevangenissen is eigenlijk 372.000. 

STER Reclame