Het lichaam van een van de omgekomen gevangenen bij de rellen van eerder deze week.
NOS NieuwsAangepast

Weer tientallen doden bij gevangenisgeweld in Brazilië

Zeker 33 gevangenen zijn om het leven gekomen bij een nieuwe uitbarsting van geweld in een Braziliaanse gevangenis. Ditmaal was er een geweldsexplosie in een gevangenis in de staat Roraima, in het noordwesten van Brazilië. Eerder deze week kwamen 56 gevangenen om het leven bij een bloedbad in de gevangenis van Manaus, in de nabijgelegen deelstaat Amazonas.

Het is onduidelijk wat de aanleiding was voor het nieuwe geweld. Volgens lokale media is een deel van de gevangenen onthoofd. In Manaus was dat ook het geval.

Strijd om drugsroutes

Experts waarschuwden na de gevechten in Manaus al voor meer bendegeweld in Braziliaanse gevangenissen. Bendeleden zouden in een strijd zijn verwikkeld om de drugsroutes in het noorden van het land, langs de grens met Colombia, Venezuela, Peru en de Guyana's.

Volgens de plaatselijke autoriteiten is de situatie in Roraima onder controle. Er zitten ongeveer 1500 gevangenen. Op het moment dat het geweld losbarstte waren er vijftien bewaarders.

Bendeoorlog

In oktober waren er ook al bloedige confrontaties in Braziliaanse gevangenissen. NOS-correspondent Marc Bessems schreef toen dat er zeer waarschijnlijk een einde was gekomen aan het 20-jarige bondgenootschap tussen de twee grootste bendes van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl