NOS NieuwsAangepast

Ook Huis van Afgevaardigden steunt afschaffing Obamacare

Na de Senaat neemt nu ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden de resolutie aan die de ontmanteling van Obamacare in gang moet zetten. Obamacare is het ziektekostenstelsel dat door scheidend president Obama is opgezet.

Aankomend president Trump beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne het systeem af te schaffen. Het Congres, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, wil net als Trump zo snel mogelijk af van Obamacare, ook al is er nog geen alternatief voor de algemene ziektekostenverzekering. Enkele commissies moeten nu voor 27 januari met wetsvoorstellen komen waarmee de afschaffing wordt geregeld.

Hoge premies

De Republikeinen vinden de Affordable Care Act, zoals Obamacare officieel heet, veel te duur. Ze wijzen erop dat de premies omhoog zijn geschoten en dat enkele verzekeraars niet meer willen meedoen aan het systeem dat iedere Amerikaan een zorgverzekering biedt.

Ook spelen bij de Republikeinen principiële bezwaren. Zo zou de overheid burgers niet moeten verplichten tot het afsluiten van een verzekering.

'Obamacare of chaos'

De Democraten blijven Obamacare verdedigen. De wet is een van de grootste prestaties van Obama in de binnenlandse politiek. De leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, zegt dat de zorgkosten nu minder snel stijgen dan in de vijftig jaar hiervoor. De keuze is Obamacare of chaos, zei Pelosi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl