Tom Price
NOS NieuwsAangepast

Oud-chirurg moet mes in Obamacare gaan zetten

Donald Trump heeft weer een nieuwe minister aangewezen: Tom Price is vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor Volksgezondheid. De oud-chirurg is volgens Trump buitengewoon geschikt om Obamacare af te schaffen en te vervangen door een beter gezondheidssysteem.

Tom Price werkte twintig jaar als orthopedisch chirurg in Atlanta en is al twaalf jaar lid van het Huis van Afgevaardigden. Daar maakte hij zich de afgelopen jaren hard om Obamacare te ontmantelen.

"Een politicus die zich heeft vastgebeten in de materie", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Nu is iedereen binnen de Republikeinse Partij tegen het gezondheidssysteem van Obama, maar de meesten komen niet met een alternatief. Price heeft de afgelopen jaren wel een alternatief ontwikkeld."

Hij wil zo meer ruimte aan de vrije markt geven en mensen stimuleren om te sparen voor hun eigen gezondheidszorg.

Correspondent Arjen van der Horst

Na de verkiezingswinst van Trump liet de nieuwe president al weten dat hij Obamacare wil aanpakken. De kern van dat gezondheidssysteem is dat alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering afsluiten. "Als het aan Price ligt wordt die verplichting afgeschaft", zegt Van der Horst.

Price wil een systeem van aftrekposten invoeren, waardoor mensen belastingvoordeel krijgen als ze een zorgverzekering afsluiten. "Hij wil zo meer ruimte aan de vrije markt geven en mensen stimuleren om te sparen voor hun eigen gezondheidszorg." Alleen voor de allerarmsten wil hij subsidies invoeren zodat zij een verzekering kunnen afsluiten.

Er is alleen een probleem, zegt Van der Horst. "Zo'n 22 miljoen Amerikanen hebben door Obamacare voor het eerst een verzekering. En dat zijn vooral mensen in gebieden waar veel op Trump is gestemd. Dat plaatst Trump voor een dilemma: hoe ga je het systeem veranderen, zonder je eigen achterban van je te vervreemden?"

Vandaag benoemde Trump nog een minister, te weten Elaine Chao. Zij wordt de baas van het ministerie van Infrastructuur. Chao was al minister van Arbeid onder president George W. Bush. Trump heeft al aangekondigd dat hij het aanpakken van onder meer bruggen, wegen en havens als prioriteit ziet.

Elaine Chao

Inmiddels heeft Trump al een aantal ministers aangesteld, maar er moeten nog drie belangrijke posten worden ingevuld. Zo heeft Trump nog niemand benoemd op de ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Defensie en Buitenlandse Zaken.

Vooral over die laatste post is er onenigheid in het Trump-kamp, zegt Van der Horst. Zo was oud-generaal Petraeus gisteren op bezoek bij Trump. "Hij wordt gerespecteerd, maar is omstreden vanwege zijn veroordeling van een paar jaar geleden. Hij lekte toen staatsgeheimen aan een journalist met wie hij een affaire had, terwijl hij directeur van de CIA was."

Naast Petraeus worden oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani genoemd en Mitt Romney, die vier jaar geleden de Republikeinse presidentskandidaat was. Hij was vandaag voor de tweede keer op bezoek bij Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl