'Bij No Surrender is iedereen welkom, ook hooligans en niet-motorrijders'
"No Surrender is een club die openstaat voor motorliefhebbers uit alle culturen, of het nu om Turken, Marokkanen, voetbalhooligans, woonwagenbewoners of Antillianen gaat, iedereen is welkom!", zo valt te lezen op de website van de motorclub, waarvan het clubhuis in Emmen vandaag is gesloten door de politie. Clubleden zijn in het verleden met enige regelmaat in aanraking gekomen met de politie.
No Surrender werd in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, oud-bestuurder van motorclub Satudarah. Hij deed dat uit onvrede over het beleid van Satudarah. "De motorclub breidde zich daarna snel uit en was binnen een jaar een van de grootste in Nederland", zegt Remco Andringa, NOS-redacteur politie en justitie.
"Je kunt je er makkelijker bij aansluiten dan bijvoorbeeld de Hells Angels en ook sneller carrière maken binnen de club. Het heeft daarom ook veel relatief jonge leden." Volgens Andringa heb je niet eens een motorrijbewijs nodig om erbij te mogen.
De club zelf heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij criminele activiteiten.
No Surrender is een outlaw bikerclub, wat betekent dat de leden niet zo veel op hebben met orde en gezag en vaak een strafblad hebben. Willem Holleeder was enkele maanden vicepresident van de afdeling in Amsterdam. "De club zelf heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij criminele activiteiten en zegt niets te kunnen doen aan antecedenten van individuele leden", zegt Andringa. "Net als een voetbalclub dat niet kan."
Nederland telt ongeveer vijftien van dit soort clubs, waarvan de Hells Angels, Satudarah, Bandidos, Animals en Gringos de bekendste zijn. Aanvankelijk waren dat er veel minder, maar door onvrede komen er steeds meer nieuwe clubs en afdelingen bij.
De motorclub is in de kleine vier jaar van zijn bestaan vaak betrokken geweest bij incidenten. Bij huiszoekingen van leden trof de politie onder meer wapens, drugs en grote geldbedragen aan.
Oprichter Klaas Otto werd in juni vorig jaar opgepakt op verdenking van afpersing, witwassen en brandstichting. Hij was toen al opgestapt bij No Surrender, naar eigen zeggen omdat hij klaar was met de motorwereld. Twee jaar geleden raakte Otto gewond bij een aanslag.
Tijdens de eerste zitting in de rechtszaak tegen Otto noemde het Openbaar Ministerie hem een beroepscrimineel die angst zaait, geweld gebruikt en leeft van afpersing. Het OM denkt dat hij de afgelopen negen jaar geleefd heeft van crimineel geld.
In oktober viel de politie de woning van Henk Kuipers in Klazienaveen binnen, de huidige voorman van No Surrender. Daarbij werd niets aangetroffen, maar werd wel iemand aangehouden op verdenking van handelen in drugs. Kuipers was woest, omdat er veel schade zou zijn aangericht aan zijn woning.
In dezelfde maand werd een clublid in Roemenië opgepakt voor de moord op een medelid in de Brabantse plaats Molenschot. Hij was al een tijdje voortvluchtig.
Vorig jaar zijn clubleden in verband gebracht met mishandeling. Een lid dat de club wilde verlaten, werd in mei mishandeld in een bos bij Bergen op Zoom. Daarvoor zijn drie leden van de motorclub opgepakt.
In oktober zou een ex-lid van No Surrender zijn mishandeld door leden van de club. Het slachtoffer belde naakt aan bij het huis van een wildvreemde in Glimmen. En vorige maand deed opnieuw een ex-lid aangifte van mishandeling.
Een charmeoffensief van No Surrender viel twee jaar geleden in het water. De club zou een partij kerstbomen leveren aan de voedselbank in Vlaardingen, maar bij een politiecontrole bleek de vervoerder harddrugs en xtc-pillen bij zich te hebben.
Mogelijk dat voorman Kuipers nog iets kan doen aan het slechte imago van de motorclub. Hij kondigde in augustus aan dat hij met zijn politieke partij Rechtdoor wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. De partij is volgens hem niet verbonden aan No Surrender, maar desondanks is zijn politieke carrière de reden dat de overheid zijn motorclub dwarsligt, meent hij.
In een interview met RTV Drenthe zei Kuipers eerder dat er veel te verbeteren valt bij Justitie: "Het Ministerie van Justitie staat op de kop en daar praat niemand over. Dat is het grootste probleem: dingen die fout gaan en waar men niet over praat in de politiek."