Sneeuw verdwijnt, windstoten op komst

Aangepast
Arjan Pat / NOS Ooggetuige

Terwijl de hinder in het verkeer door de sneeuw afneemt, blijft in bijna het hele land code geel gelden, omdat het hard gaat waaien. In de kustprovincies, waar het al hard waait , staat vanavond en vannacht mogelijk een noordwesterstorm. Verder kunnen er windstoten voorkomen met snelheden tot 100 kilometer per uur.

Waterschappen bereiden zich in verband met springtij voor op zeer hoge waterstanden. De Hollandse IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel is om 14.00 uur dichtgegaan tot morgenochtend 10.00 uur. Deze keer beschermt het laatst gelegen deel van Nederland, dat meer dan 6 meter onder NAP ligt.

De Oosterscheldekering in Zeeland blijft zoals het er nu naar uitziet open. Het alarmpeil van 2,75 meter boven NAP wordt waarschijnlijk niet bereikt. Ook de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en Hartelkering kunnen waarschijnlijk open blijven.

Luchthaven Schiphol verwacht dat vluchten vertraging oplopen.

Sneeuw

In het zuiden en oosten van het land kwamen vanochtend nog sneeuwbuien voor. Die zijn nu zo goed als verdwenen.

Natuurgebied de Posbank in Rheden bij Arnhem is vrijdagmorgen afgesloten. Het gebied ligt op een stuwwal met steile hellingen. Volgens de gemeente is het daar nu "levensgevaarlijk" door de sneeuw en afgebroken takken.

De afgelopen nacht moesten hulpdiensten op snelwegen in actie komen, omdat er vrachtwagens waren geslipt. Die werden weggesleept voordat de ochtendspits begon, maar tijdens die spits ging het opnieuw mis op de A1 bij Hengelo. Daar schaarde een vrachtwagen en moest de weg tussen Hengelo en de Duitse grens enkele uren dicht. Daarna raakte een vrachtwagen even verderop bij het knooppunt Buren betrokken bij een ongeluk. Het verkeer naar Duitsland werd enige tijd omgeleid via Enschede.

Op de A2 richting Den Bosch moesten vanmorgen vier rijstroken dicht in verband met een ongeluk met een vrachtwagen. Even voor 09.00 uur waren nog twee rijstroken dicht en stond er nog 10 kilometer file.

Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de situatie redelijk onder controle was. Hij waarschuwde nog wel voor sneeuwresten. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Sneeuw veroorzaakt problemen op de weg

Het treinverkeer heeft nauwelijks last van de sneeuw. Tussen Den Bosch en Sittard rijden uit voorzorg minder intercity's, omdat daar veel sneeuw verwacht werd. Tussen Ede-Wageningen en Nijmegen viel een boom op het spoor. Die is opgeruimd.

1/3Sneeuw langs de A12 bij Duiven NOS
2/3Ook deze weg in Gelderland kleurde helemaal wit Harmke Oudenampsen
3/3De sneeuw begon gisteravond in Zeeland en Brabant. Deze straat in Breda is nu alweer sneeuwvrij ANP

STER Reclame