NS kampte vorige week met ijzel
NOS NieuwsAangepast

Maatregelen voor sneeuw en storm

De Nederlandse Spoorwegen en ProRail bereiden zich voor op een dag met moeilijke weersomstandigheden voor het treinvervoer. Vooral in het midden en zuiden kan sneeuw de dienstregeling in de war gooien.

Op veel plaatsen sneeuwt het vooral vannacht enkele uren, volgens het KNMI. In delen van Noord-Brabant en Gelderland kan 5 tot 10 centimeter sneeuw blijven liggen. Daar geldt sinds vanavond daarom code oranje. Dat betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer. Dat kan heel lokaal zijn, waarschuwt het weerinstituut. In de rest van het land geldt code geel.

Anti-icing

NS zet extra personeel in op stations en in treinen vanwege het aangekondigde winterweer, maar waarschuwt reizigers dat het weer tot hinder kan leiden.

Bovendien worden de treinen uit voorzorg behandeld in een zogeheten anti-icing-installatie. Ze worden aan de onderkant voorzien van een anti-vriesmiddel, om te voorkomen dat sneeuw en ijs zich hechten aan de treinen. Dat moet voorkomen dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

Ook worden treinen, als het nodig is, met warmtekanonnen behandeld om sneeuw en ijs snel te laten smelten. ProRail houdt extra sneeuw- en storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand en op het traject Den Bosch-Sittard rijden minder intercity's om eventuele problemen beter te kunnen opvangen.

KNMI

Het KNMI houdt verder in de nacht rekening met zware windstoten in Limburg en Zeeland. Morgen worden er in de loop van de middag vooral in de kustprovincies zware windstoten verwacht, aan zee mogelijk tussen 90 en 100 kilometer per uur.

In het uiterste westen en noordwesten worden minder problemen verwacht. Wel kan het overal glad worden.

Kades Rotterdam afgezet

In Rotterdam worden kades afgezet omdat een hoge waterstand wordt verwacht in de Maas door twee opeenvolgende stormen, in combinatie met springtij op de Noordzee. De hoogste waterstand wordt verwacht tussen 16.10 en 17.20 uur. Rijkswaterstaat verwacht in Rotterdam een maximale waterstand van zo'n 2.60 meter boven NAP.

Rotterdam heeft een nieuwe hoogwaterkaart gepresenteerd waar inwoners kunnen kijken hoe ver het water mogelijk komt bij diverse waterstanden.

Mogelijk wordt de Maeslantkering bij Hoek van Holland gesloten. Daar wordt een waterstand verwacht van 2,80 meter boven NAP. Het westelijk havengebied van Rotterdam, waar meer dan de helft van de overslag wordt afgehandeld, blijft bereikbaar voor de scheepvaart. Alleen de Nieuwe Waterweg is dan gestremd bij de Maeslantkering.

Mogelijk gaat in de loop van de dag ook de Oosterscheldekering dicht in verband met de verwachte stormvloed. Rijkswaterstaat gaat in ieder geval de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan de IJssel weer sluiten. Dit Deltawerk beschermt het laagst gelegen deel van Nederland, 6,76 m onder NAP.

Sluizen en bruggen

De sluizen in de Afsluitdijk gaan vanaf 15.00 uur dicht in verband met hoogwater. Het is niet duidelijk hoe lang die afsluiting duurt. Rijkswaterstaat zegt dat de scheepvaart twee uur van tevoren bericht krijgt dat de sluizen weer open gaan.

Rijkswaterstaat waarschuwt ook dat de storm en het hoge water ertoe kunnen leiden dat in Zeeland, Zuid Holland en het noorden van Nederland bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl